Toestellen
22 april 2014 - Ron Smeets

Galaxy S5 camera: full HD vs 4K (UltraHD) video

Vorige week postte ik een uitgebreide videocameravergelijking van vijf smartphones. De Galaxy S5 was daar ook eentje van. Dat toestel kan echter ook in 4K, of UltraHD filmen (3840 x 2160). Iets dat de Sony Xperia Z2 ook kan, maar die ligt op z'n vroegst pas enkele dagen in de winkels en testexemplaren zijn er ook nog niet, helaas.

Dus heb ik voor nu maar even de full HD video's van de Galaxy S5 vergeleken met de 4K Ultra HD video's van hetzelfde toestel. Natuurlijk heeft nog lang niet iedereen een 4K monitor of TV, maar het kwaliteitsverschil tussen de opnames is wel degelijk zichtbaar. Nu nog hopen dat Sony snel met de Z2 op de proppen komt zodat ik de twee 4K smartphones naast elkaar kan leggen ;-)

Ik heb de drie video's die ik zowel in full HD als 4K Ultra HD gefilmd heb hieronder bij elkaar gezet. Vergeet niet de juiste resolutie te kiezen en ze in full screen te bekijken. Mij viel vooral op dat de 4K video's duidelijk meer details laten zien. Bij de eerste video zie je het verschil vooral bij de draaiende windmolens aan de horizon.

Panorama Gulperberg full HD:

Panorama Gulperberg 4K Ultra HD: 

Stromende Geul Full HD:

Stromende Geul 4K Ultra HD: 

Verkeer A76 full HD:

Verkeer A76 4K Ultra HD: 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.