Toestellen
15 augustus 2012 - Ron Smeets

Galaxy S III is de Europese mobiele telefoon van 2012-2013

Bij de jaarlijkse verdeling van de EISA Awards heeft Samsung vier prijzen in de wacht weten te slepen. Een Smart TV (de UE46ES800), een Home Theater System (de HT-E6750W) en een Compact Camera (NX20 Smart) wonnen in hun categoriën.

Voor mobiele telefoon freaks is de verkiezing van de Samsung Galaxy S III tot de Europese mobiele telefoon van 2012-2013 natuurlijk het meest interessant.

Volgens de jury die bestaat uit journalisten van 50 consumentenelektronica magazines uit 19 landen is de Galaxy S III als een 'duidelijke EISA winnaar' uit de bus gekomen. Het toestel werd daarbij vooral geprezen om features zoals de S-Voice spraak assistent, de Smart Stay functie die het scherm helder houdt wanneer de front camera ziet dat je ogen nog bewegen, Direct Call waarbij je een contact direct kunt bellen door het toestel naar je oor te bewegen, het 4.8 inch Super AMOLED display, de quad core processor en de 8 megapixel camera met Burst Shot waarmee je tot 20 foto's kort achter elkaar kunt 'schieten'.

"De combinatie van de intelligente softwarefeatures en de beste hardware maakt deze telefoon ideaal. De juryleden van EISA noemen de GALAXY SIII "een duidelijke EISA-winnaar.”

Tsja, daar valt zo op het eerste gezicht weinig tegen in te brengen. Ware het niet dat sommige van deze features natuurlijk niet uniek zijn voor de Galaxy S III. S Voice bestaat al langer als 'Siri' op de iPhone en de HTC One Series introduceerden enkele maanden geleden al een camera met 'burst shot' functie. Ook de quad core processor heeft inmiddels al in diverse toestellen, onder andere van HTC en LG, haar intrede gedaan. Smart Stay en Direct Call zijn wel redelijk uniek. Toch is mijn ervaring dat Smart Stay niet optimaal functioneert. Je moet echt in een goed verlichte omgeving staan of zitten anders gaat het scherm na een aantal seconden toch gewoon 'uit'. Ook als je nog aan het lezen bent.

Over het design van de Galaxy S III werd overigens niets gezegd. Dat vind ik begrijpelijk. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak maar ik vind dat de Galaxy S III zeker niet tot de mooiste toestellen van 2012 hoort. Maar, hij verkoopt als warme broodjes en al met al is de Galaxy S III een prima toestel. Of dat voor mij voldoende is om hem tot 'mobiele telefoon van 2012-2013' te kronen, dat betwijfel ik echter.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.