Nieuws
13 december 2012 - Ron Smeets

Galaxy S III beste product van 2012, zeggen de kenners

De afgelopen weken hebben een groot aantal telecom en elektronica experts (de zogenaamde vakpers) hun licht laten schijnen op de beste producten (gadgets) van 2012. De overduidelijke winnaar is daarbij de Samsung Galaxy S III geworden. Op zich niet zo'n vreemde keuze want het is inderdaad een prima smartphone. In mijn lijstje stond hij weliswaar 'pas' op nummer drie, maar ik had dan ook gewoon maar 1 stem ;-)

In de Top 10 van beste gadgets van 2012 staan vijf smartphones (de Galaxy S II, iPhone 5, HTC One X Plus, Galaxy Note II en de Nokia 808 Pureview) en twee tablets (de Nexus 7 en iPad Mini). Daarnaast wisten ook de 15 inch Apple Macbook Pro Retina, de Sony Cybershot DSC-RX100 en de Libratone Zipp door te dringen in de Top 10. 

Beste Gadgets van 2012

Samsung werd verder ook geroemd als beste merk van 2012. Daar kan ik mij helemaal in vinden. De Koreaanse fabrikant slaagde er als enige in om in meerdere gadget categorieën wereldmarktleider te worden, en blijven.

RIM (Blackberry) heeft de twijfelachtige eer om als slechtste merk van 2012 uit de bus te komen. De teloorgang van RIM werd al bijna twee jaar geleden ingezet maar de fabrikant besloot uiteindeljk pas dit jaar om actie te ondernemen in een poging het tij te keren. De laat? Dat zal moeten blijken maar in 2012 hebben ze geen potten kunnen breken.

De Canon EOS M is verkozen tot slechtste product van 2012. Ik heb weinig verstand van camera's maar de vakjournalisten die het kunnen weten zeggen dat deze camera voor een bedrijf al Canon een beschamend product is. Niet innovatief, verouderde specs en te duur in vergelijk tot de meeste concurrenten.

De complete Top 10 van beste (gadgets) prodcuten van 2012:
1. Samsung Galaxy SIII
2. Apple iPhone 5
3. Google Nexus 7
4. Apple Macbook Pro Retina 15”
5. Apple iPad Mini
6. HTC One X +
7. Samsung Galaxy Note II
8. Sony Cybershot DSC-RX100
9. Nokia 808 PureView
10. Libratone Zipp

Het volledige persbericht met enkele bijzonder commentaren kun je op de volgende pagina nalezen.

Persbericht Beste product

Vakpers: Samsung Galaxy SIII beste product van 2012

Samsung heeft Apple definitief van de eerste plaats gestoten in populariteit onder de Nederlandse vakpers. De elektronica-experts en gadgetredacteuren hebben bij de BesteProductAwards de Samsung Galaxy SIII verkozen tot beste product van 2012 en Samsung tot beste fabrikant.

De BesteProductAwards zijn de jaarlijkse verkiezingen van consumentenwebsite BesteProduct.nl, waarbij de Nederlandse vakpers wordt gevraagd wat de beste en slechtste producten van het kalenderjaar zijn. BesteProduct reikt de awards dit jaar voor de vierde keer uit. In 2011 ging Samsung ook met de gouden BesteProductAward aan de haal: de Samsung Galaxy SII werd tot beste product gekozen.
Samsung Galaxy SIII

De Galaxy SIII, opvolger van de SII, is met overmacht gekozen tot beste product van 2012. “De beste telefoon van 2012 en de beste van Samsung tot nu toe. Het gat met de iPhone is officieel gedicht”, stelt Colin van Hoek, gadgetredacteur van onder meer Nu.nl en RTL Boulevard.

David Lemereis van Bright: “Samsung heeft Apple van de troon gestoten met een deel van zijn Galaxy-smartphones. Knap.” “Waar men vroeger de vraag ‘welke telefoon heb je?’ beantwoordde met ‘gewoon een Nokia’, is dat nu ‘gewoon een Samsung Galaxy’, voegt Arnoud Wokke van Tweakers toe.

Beste merk
Dat Apple en Samsung vanwege de patentenruzies ook dit jaar weer rollebollend over straat zijn gegaan, heeft Samsung verder in het zadel geholpen volgens Wokke: “Het is net als kleuters op het schoolplein: kinderen die het meeste ruzie maken, krijgen de meeste aandacht. En ook negatieve publiciteit is publiciteit, zo blijkt: sinds Apple Samsung aanklaagde, zijn de smartphone-verkopen omhoog geschoten als een raket.” Samsung wordt door de vakpers geroemd vanwege innovaties en het brede assortiment producten.

Apple
Ondanks de populariteit van Samsung waarderen de experts de apparaten van Apple nog steeds zeer. In de top 5 staan drie producten van ’s werelds rijkste elektronicabedrijf: de iPhone 5, de Macbook Pro Retina 15” en de iPad Mini. Journalist Sander van der Heide: “Op het gebied van verkoopcijfers en visie wint Apple het zeker. Met de line up van dit jaar hebben ze producten die je met plezier gebruikt.”

Canon en RIM/BlackBerry slechtste
Camerafabrikant Canon en BlackBerry-producent RIM zitten bij de vakpers in het verdomhoekje. De Canon EOS M is verkozen tot slechtste product van 2012. “Voor een marktleider een bijzonder niet-innovatief ontwerp van een nieuw type product, dat al direct achterloopt op de veel goedkopere en meer veelzijdige producten van de concurrentie”, stelt Jeroen Horlings van FotoVideo.nu.

De kritieken op het Canadese RIM, verkozen tot slechtste merk door de vakpers, zijn nog veel harder. “Het is makkelijk om te lachen om RIM - ze hebben het al zo zwaar”, zegt Gonny van der Zwaag van iPhoneClub. “Maar wat het pas echt komisch maakt, is dat RIM zich in 2012 eindelijk realiseerde dat er iets mis is. Hoe kan een bedrijf zo hardnekkig in denial zijn?”

Alle uitslagen en een video vind je hier.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.