Nieuws
01 november 2017 - Ron Smeets

Galaxy Note8 kampt met hangups Grootste boosdoener lijkt de contacts app of mogelijk Android zelf

Het speelt al een paar weken maar Samsung heeft het probleem nu in onderzoek en dus ook onderkent. Wereldwijd klagen enkele Galaxy Note8 gebruikers dat hun toestel soms vastloopt. Het probleem lijkt zich het vaakst voor te doen wanneer de contactenlijst geopend wordt. Ik heb zelf ook al ruim anderhalve maand een Galaxy Note8 in gebruik maar mijn toestel is, ook bij het zoeken, maken en bewerken van contacten, nog niet ervaren.

Niet alleen de contacts app
Zoals gezegd lijkt de contacts app in de meeste gevallen de oorzaak te zijn. Het kan gebeuren bij het openen van een contact om te gaan bellen of een sms te versturen. Er zijn ook gevallen bekend dat het toestel vastloopt wanneer de lijst met recente gesprekken gebruikt wordt, maar dat is nog niet alles. AndroidPolice zocht in diverse fora naar oorzaken die Galaxy Note8 gebruikers meldden en kwam tot een flinke lijst. Daarin staan heel veel contacts gerelateerde oorzaken, maar het schijnt ook te kunnen gebeuren tijdens het opladen, wanneer je Pokémon Go speelt, een excel bestand opent en zelfs tijdens het bellen.

Alle Galaxy Note8 modellen
De problemen blijven niet beperkt tot een bepaald Galaxy Note8 model. Zowel de Amerikaanse als Europese en exemplaren uit andere werelddelen worden getroffen. Daarmee lijkt een hardware oorzaak, geheugen of processor, uitgesloten omdat sommige toestellen (in Europa bijvoorbeeld) uitgerust zijn met een eigen Exynos processor van Samsung en andere modellen de Qualcomm rekenchip hebben. Zoals gezegd, Samsung onderzoekt de problemen en laten we hopen dat ze er achter komen dat die middels een firmware update te verhelpen zijn. Ik denk niet dat de Koreaanse fabrikant een nieuwe Note-Terugroep-Actie kan verteren ;)

Is Google (of Android) de boosdoener?
En dan nog dit. De afgelopen dagen verschijnen ook vergelijkbare meldingen van Google Pixel 2 en Pixel 2XL gebruikers. Dat voedt de discussie dat de problemen mogelijk veroorzaakt worden door de Contacts app van Google (Android) zelf. Bijzonder is wel dat de Pixel 2 smartphones al op Android 8 (Oreo) draaien en de Galaxy Note8 het nog met Nougat (Android 7) moet doen. Enfin, de komende dagen zal, en moet, wel duidelijk worden waar de schoen nu precies wringt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.