Nieuws
31 augustus 2016 - Ron Smeets

Galaxy Note 7 ontploft tijdens het opladen Het is al de tweede nieuwe Samsung phablet die met een knal afscheid neemt

Vlak nadat de Galaxy Note 7 in sommige landen in de winkels verscheen dook een bericht op van een ongelukkige eigenaar wiens toestel tijdens het opladen explodeerde. Nu kan zoiets natuurlijk, in heel uitzonderlijke gevallen, door een technisch mankement, altijd wel eens gebeuren. Dergelijk malheur is ook andere merken al ten deel gevallen.

Vandaag is echter een tweede geval bekend geworden van een Galaxy Note 7 die tijdens het opladen met een knal afscheid nam van zijn eigenaar. Ja, er zijn al veel meer exploderende iPhones geweest, maar de Galaxy Note 7 is nu niet bepaald een toestel waarvan er al vele miljoenen exemplaren in omloop zijn.

De eerste keer dat het gebeurde wist Samsung de oorzaak terug te brengen tot een defect in de USB-C kabel van dat toestel. Het was dus niet de accu die het probleem veroorzaakt had. Opvallend was wel dat gebruik gemaakt werd van de verloopstekker, van USB-C naar microUSB, maar dat zou volgens de fabrikant dus niet het euvel geweest zijn.

Waarom deze tweede Note 7 zichzelf opblies is nog niet bekend maar Samsung adviseert wel alvast om toch vooral de originele, bij het toestel geleverde, lader en kabel te gebruiken.

Het duurt nog ruim een week voordat de eerste Galaxy Note 7 exemplaren hier in Nederland uitgeleverd worden, maar dit is wel iets om in de gaten te houden. De vraag is of het incidenten zijn, en blijven, of dat Samsung na onderzoek gaat ontdekken dat het probleem groter is en er actie moet worden ondernomen. Dan denk ik niet meteen aan het terugroepen van de toestellen, tenzij het toch de accu blijkt te zijn, maar eerder aan het leveren van een andere lader en/of kabel. En wellicht is de verloopstekker wel de boosdoener. Wordt vervolgd!

UPDATE (15u00): Samsung heeft zojuist tegenover Reuters bevestigd dat de uitlevering van de Galaxy Note 7 tijdelijk opgeschort is. De fabrikant wil het toestel, en de lader, diepgaand testen om te onderzoeken of er structurele problemen zijn waardoor nu al twee toestellen tijdens het opladen geëxplodeerd zijn. Welke gevolgen dit heeft voor de Nederlandse beschikbaarheid van de Note 7 en hoe lang het uitstel gaat duren is nog niet bekend. Daarover deed de fabrikant nog geen mededelingen in dit stadium. Vooralsnog is er geen reden tot paniek, maar dit kan, mocht blijken dat er een destructieve fout in het toestel, accu of lader zit, grote gevolgen hebben voor Samsung.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.