Nieuws
16 december 2010 - Ron Smeets

Gadget fabrikanten en 'conflict mineralen'

UPDATE (14u10): Ik heb dus een vreselijke interpretatiefout bij het lezen van onderstaande grafiek gemaakt. Het gaat niet, zoals ik eerder schreef om het gebruik van de conflict mineralen, maar juist om de moeite die de fabrikanten doen om dat te voorkomen.

Precies het tegenovergestelde dus (en in een iets andere context). 100% betekent dan dus dat de betreffende fabrikant, in de ogen van de onderzoekers van het Enough Project, al het mogelijke zouden doen om het gebruik van conflict mineralen te voorkomen. Sorry voor deze enorme blunder van mijn kant. Hieronder het aangepaste artikel en natuurlijk heb ik ook de titel ietwat veranderd ;-)

Tijdens de IDFA, enkele weken geleden in Amsterdam, deed de documentaire 'Blood in Mobile' (zie de trailer onderaan dit artikel) nogal wat stof opwaaien. Na de koffie, bananen, chcoladeletters en 'blood diamonds' is het nu de beurt aan de producenten van (mobiele) gadgets. Het blijkt dat voor de productie van mobieltjes nogal wat 'conflict mineralen' (zoals tantalum en tungsten) gebruikt worden; grondstoffen die gewonnen worden het oostelijke deel van Congo waar slavernij en andere erbarmelijke werkomstandigheden nog de normaalste zaak van de wereld zijn.

Bovendien worden groten delen van het geld dat door de leveranciers van deze conflict mineralen verdiend wordt gebruikt voor criminele activiteiten, burgeroorlogen en dergelijke. De initiatiefnemers, ook bekend als het 'Enough Project' hebben nu een lijst van 21 fabrikanten gepubliceerd die gebruik maken van deze zogenaamde 'conflict mineralen' met daarin de mate waarin zij moeite doen om het gebruik van 'conflict mineralen te voorkomen.

Bovenaan staat HP met een 'score' van 32%. Van de mobiele telefoon fabrikanten scoren Motorola en Nokia het best met respectievelijk 22 en 19% (en niet het slechtst, zoals ik eerder schreef). Sony Ericsson scoort met 5% relatief het 'slechtst'. Panasonic, Canon, Sharp en Nintendo doen, volgens het Enough Project, nog helemaal niets om de het gebruik van de conflict mineralen te voorkomen. Op de website van het Enough Project vind je nog enkele pdfjes met gedetailleerdere info. Conflict-Minerals-Ranking-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.