Nieuws
16 mei 2015 - Ron Smeets

Gaat Qualcomm processorstrijd in smartphones verliezen? Concurrenten en 'eigen merk' processoren verdringen de Qualcomm chips

Nog geen anderhalf jaar geleden werden vrijwel alle mid-range en high-end smartphones aangedreven door een processor van Qualcomm. Fabrikanten als Samsung, LG, Sony, Huawei en HTC kozen allemaal voor een van de beschikbare Snapdragon rekenchips. De 200 en 400 modellen werden in de goedkopere toestellen gebruikt terwijl de vlaggenschepen van deze merken vrijwel automatisch de Snapdragon 800 en 801 ingebouwd kregen. Zelfs wanneer de betreffende fabrikanten, zoals Samsung en Huawei, zelf ook al processors maakten werd, zeker voor de high-end toestellen, in vrijwel alle gevallen gekozen voor een Qualcomm chip. En concurrent MediaTek? Die processors werden toch vooral gezien als 'spielerei' voor de goedkope (Chinese) smartphones.

Rondom de introductie van de Snapdragon 810 begon er echter, op meerdere fronten, iets te veranderen. De nieuwste Qualcomm rekenchip werd op het meest ongunstige moment getroffen door bugs en oververhitting issues. Dat gebeurde enkele maanden nadat Samsung het gebruik van een eigen Exynos processor in een deel van de Galaxy S5 productie evalueerde. Uiteindelijk besloot de Koreaanse fabrikant dat haar volgende topmodel, de Galaxy S6 (edge) helemaal voorzien zou worden van eigen, Exynos, processors. Een flinke klap voor Qualcomm. Natuurlijk, Samsung bleef nog altijd klant van de chipfabrikant, voor mid-range en low-end toestellen, maar dat leverde Qualcomm minder geld en prestige op.

Intussen heeft ook Huawei al de overstap gemaakt naar het gebruik van eigen, Kirin, processors in vlaggenschepen als de Mate 7, P7 en P8. Nog een grote klant die Qualcomm, deels, aan de deur zette. Daarnaast bleven de problemen met oververhitting de Snapdragon 810 processor parten spelen. Vooral de HTC One M9 kwam hiermee regelmatig in het nieuws. Al met al tekenen dat het Qualcomm even tegenzat. En nu lijkt het er op dat de interesse voor concurrent MediaTek ook groeiende is. Sinds de introductie van de gloednieuwe 10-core (of deca core) Helio X20 hebben al diverse fabrikanten zich bij MediaTek gemeld die de high-end processor willen gaan testen en gebruiken. Naast bestaande klanten als LG, Sony, HTC, ZTE, Lenovo en Meizu hebben ook Huawei en Xiaomi interesse getoond, aldus bronnen bij de chipmaker.

Nu zal Qualcomm, dat zelf natuurlijk ook volop bezig is met de ontwikkeling van nieuwe high-end processors (zoals de Snapdragon 820), niet direct omvallen. Maar de ontwikkelingen van de afgelopen periode met toenemende concurrentie vanuit de toestel fabrikanten zelf en MediaTek zullen de chipmaker niet lekker zitten. Sterker nog, als dit zo doorgaat kunnen ze bij Qualcomm de processorstrijd in de smartphone wereld wel eens gaan verliezen.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.