Tablets
25 oktober 2014 - Ron Smeets

Gaat Microsoft de stoppen met de Surface? De Microsoft tablet is al drie jaar zwaar verliesgevend

Vlak voordat de Surface Pro 3 op de markt kwam werd al duidelijk dat de eerste twee versies van deze Windows Tablet de fabrikant alleen maar geld gekost hadden.

Welnu, uit Taiwan komt nu het bericht, of gerucht, dat Microsoft zou overwegen om te stoppen met de Surface. De eerste verkoopcijfers van het nieuwe model blijken tegen te vallen en de fabrikant vraagt zich momenteel ook af in hoeverre de opkomst van steeds grotere smartphones de vraag naar tablets zal doen krimpen.

Kenners verwachten dat Microsoft hooguit 1 miljoen Surface Pro 3 modellen aan de man en vrouw zal weten te brengen. Dat is te weinig om echt succesvol te zijn en daarom overweegt de fabrikant dus te stoppen, aldus bronnen die deze berichten verder nog niet kunnen bevestigen.

De Surface Pro 3 zou het verliesleidende tablet project van Microsoft uit het slop gaan trekken, zo hoopt (of hoopte, als bovenstaande geruchten kloppen) de fabrikant. Het is immers een volwaardige laptop én een tablet in één waarmee de tijd van twee toestellen voorbij zou zijn.

Ik heb hem zelf enkele weken geleden even kunnen testen en was wel onder de indruk van de prestaties. Helaas gold dat niet voor de prijskaartjes van de diverse Surface Pro 3 modellen. 800 tot 2000 Euro voor een toestel waar je vervolgens het toetsenbord nog apart bij moet kopen is wel erg duur. En een toetsenbord zou er natuurlijk gewoon bijgeleverd moeten worden als Microsoft vindt dat de Surface Pro 3 ook je laptop kan vervangen. iets dat technisch makkelijk kan overigens, want de Surface Pro 3 is qua specs en prestaties een prima toestel dat zich met de meeste laptops gemakkelijk kan meten.

UPDATE (23u30): Als we Microsoft CEO Satya Nadella mogen geloven dan blijft de Surface voorlopig nog even bestaan. Dat zegt nog niet alles, want dit soort CEO's en bedrijven kunnen heel snel van mening veranderen, maar het lijkt vooralsnog goed nieuws voor de Surface. Microsoft zet met name in op bedrijven, in de hoop dat die massaal overstappen op de Windows tablet/laptop. Ow ja, en de accessoires die je er los bij moet kopen worden goedkoper (gebundeld met korting).

Bron (Update)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.