Nieuws
11 februari 2019 - Luc Meijs

Gaat #GoPop het feestje van Samsung bederven? Vivo en Oppo verbeteren popup selfiecamera

Vivo en (misschien) ook Oppo presenteren, net voordat Samsung haar releaseshow start, wellicht al toestellen die gebruikmaken van verbeterde popup technologie en minimale bezels. Hiervan zijn ook al andere varianten op de markt getoond, zo zagen we reeds een gemotoriseerde oplossing bij de Oppo Find X en sinds kort de in screen selfiecamera’s zoals die van de Honor View 20. Vivo en Oppo presenteren nu een toestel met verbeterde popup techniek. Oppo komt met de Oppo F11 Pro / R19 en Vivo zal eerst in India een debuut maken met de Vivo V15 en V15 Pro. Beide toestellen van de fabrikanten hebben een aantal overeenkomende looks en features.
 

Oppo’s verwarrende release
 
De Oppo F11 Pro ofwel R19, zal ergens begin maart officieel onthuld worden. Oppo heeft in het verleden altijd een onderscheid gemaakt tussen een internationale variant van een toestel, de F serie, en de binnenlandse R serie. Echter is het ditmaal extra verwarrend daar beide toestellen waarschijnlijk internationaal gereleased worden. Verwacht wordt dat het toestel aangedreven gaat worden door een nog onbekende MediaTek processor met 6GB aan RAM en 128GB aan interne opslag. Verder zal het toestel een aparte camera unit (plakstrip?) op de achterkant krijgen. Dit heeft te maken met de popup selfiecamera. In deze unit zit een dubbele camera met 48 megapixel hoofdsensor en de selfie popup camera zal een 32 megapixel variant betreffen. Het toestel heeft geen zichtbare vingerafdrukscanner aan de achter- en zijkanten, dus naar verwachting zal deze over een in screen vingerafdrukscanner gaan beschikken. Meer specificaties zijn er vooralsnog niet bekend over de Oppo F11 Pro / R19, naar verwachting zal hier eind februari meer duidelijk over worden.
 

Vivo V15 Pro
 
Net voordat Samsung hun nieuwste toestellen zal presenteren op 20 februari 2019, zal Vivo de show proberen te stelen door een paar uur eerder een eigen launch event te houden voor de Vivo V15 en V15 Pro. Dit toestel zal volgens gelekte beelden over een 6.39 inch Full HD+ ‘’Ultra FullView Display’’ gaan beschikken, dat is een nogal lange benaming voor een nagenoeg bezelloos scherm. Intern wordt het toestel aangedreven door een Snapdragon 675 samen met 6GB aan RAM en 128GB opslag. Net als de Oppo’s zal het Vivo V15 duo over een soort plakstrip beschikken, waarin de popup selfiecamera zich bevindt en over de hoofdcamera's aan de achterzijde van het toestel. Waar de Oppo’s over een dual camera beschikken, plakt Vivo er nog een lens bij en komt zo uit bij een triple camera setup aangedreven door Vivo’s laatste AI technologie. De popup selfiecamera is dezelfde 32 megapixel variant als die bij de Oppo’s. De hoofdcamera plakstrip zal bestaan uit een 48 megapixel hoofdsensor die samenwerkt met een 8 en 5 megapixel lens. Vivo zal volgens de meest recente informatie beide toestellen voorzien van een 3700mAh accu die een soort fast charging tot zijn beschikking heeft. Beide Vivo’s zullen net als de Oppo’s ook over een in screen vingerafdrukscanner beschikken.
 

Wat de toestellen gaan kosten is vooralsnog niet bekend, geruchten noemen bedragen als 400/450 euro voor de Oppo’s en rond de 500/550 euro voor de Vivo’s. Duidelijke middensegmenttoestellen dus gezien de bekende specificaties en prijzen. Het moge duidelijk zijn dat fabrikanten als Oppo en Vivo nog steeds buiten de notch om proberen te denken. Waar veel mensen vragen zullen stellen over de kwaliteit en levensduur van deze gemotoriseerde onderdelen, moedig ik dit soort technologie wel aan. Het is tegenwoordig lastig om toestellen te vinden die kwa uiterlijk en innovatie opvallen in de zee aan identieke smartphones op de markt.