Nieuws
19 september 2017 - Ron Smeets

Gaat de omzet van Apple pijn lijden door de ‘schaarse’ iPhone X?

Over amper drie dagen gaat de iPhone 8 (Plus) in de verkoop. Die wordt zes weken later alweer ‘opgevolgd’ door de veel interessantere, maar ook duurdere, iPhone X. Hoe veel pijn gaat dat toestel de verkoopcijfers van de iPhone 8, en dus ook de omzet van Apple, doen.

Veel iPhone gebruikers gaan wachten
Analisten hebben de afgelopen weken al voorspeld dat de vraag naar de iPhone 8 en 8 Plus minder groot wordt dan, bijvoorbeeld, ten tijde van de iPhone 6 (Plus). Dat is wel een voorspelling die elke smartphone gebruiker met een beetje gezond boerenverstand ook vrij risicoloos had kunnen doen. Zes weken na de winkellancering van de iPhone 8 verschijnt immers de iPhone X. Dat is niet alleen het jubileum model van de Apple smartphone, maar ook een toestel met een aantal nieuwe functies en specificaties. Alleen het nagenoeg randen loze scherm is al redelijk uniek. Er zullen ongetwijfeld veel iPhone gebruikers (en fans) zijn die dit jaar gaan wachten op de iPhone X en de iPhone 8 overslaan. Twee keer rond de 1000 euro uitgeven voor een nieuwe smartphone binnen evenzoveel maanden is maar voor weinigen weggelegd en ook volstrekt zinloos als je het mij vraagt.

Gaat de verminderde vraag naar de iPhone 8 Apple deren?
Apple zal natuurlijk ook voelen dat de vraag naar de iPhone 8 (Plus) minder groot is omdat de iPhone X er vlak achteraan komt. Online is al te zien dat, vergeleken met de iPhone 7 lancering van vorig jaar, de levertijd voor een iPhone 8 ook na vijf dagen pre-orders nog altijd 1 a 2 weken bedraagt. Vorig jaar liep dat bij de iPhone 7 binnen die periode al op naar 3 tot 5 weken, en voor de 7 Plus was het nog erger. Of ze bij Apple echt rouwig om zullen zijn om de ‘tegenvallende’ iPhone 8 preorders is nog maar de vraag. Zoals elk jaar, sinds 2014, worden er in het laatste kwartaal van het jaar (voor Apple is dat fiscaal gezien overigens het eerste kwartaal van het volgende jaar), meer dan 70 miljoen iPhones verkocht. Dat zal dit jaar, vermoed ik, niet veel anders zijn. Ok, misschien worden er 30% minder iPhone 8 (Plus) exemplaren verkocht. En misschien zullen de aantallen van de iPhone X niet die van de iPhone 8 overtreffen (wat ik overigens niet denk, maar goed). Het is iets te kort door de bocht geredeneerd om te zeggen dat dit jaar veel meer iPhones verkocht zullen worden omdat er nu drie nieuwe toestellen zijn in plaats van twee. In de praktijk zal het er op neerkomen dat Apple ook dit jaar in het laatste kwartaal weer flinke omzetten en verkoopaantallen kan gaan bijschrijven. Zeker als je bedenkt dat de iPhone X tussen de 200 en 400 euro duurder is dan de iPhone 8. Reken maar dat Apple er voor gezorgd heeft dat die hogere verkoopprijs vooral ten goede komt aan de winstmarge op het toestel. Dus nee, ik denk niet dat lagere verkoopcijfers van de iPhone 8 Apple zullen deren.

Wordt de iPhone X schaarste dan een omzet dervend probleem?
Verhalen over schaarste in combinatie met de nieuwe iPhone. Ze zijn nog niet zo oud als Methusalem maar duiken wel al jarenlang, vlak na de lancering van een nieuwe iPhone, her en der op. Soms terecht, maar meestal kunstmatig gecreëerd door Apple zelf om de hype rondom een nieuwe iPhone te vergroten en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk iPhone kopers het toestel zo snel mogelijk bestellen. Het is dus niet vreemd dat geruchten en berichten de ronde doen over de beschikbaarheid en schaarste in de voorraad van de iPhone X. Sommige analisten verwachten dat de 40 miljoen exemplaren van de iPhone X die Apple dit jaar nog kan produceren niet voldoende zijn om de honger van alle iPhone X kopers te stillen. Dat zouden er namelijk zo’n 80 miljoen zijn. Apple zelf zou de doelstelling op 90 miljoen ingesteld hebben, zo wordt gespeculeerd. Wanneer er in november en december inderdaad 40 miljoen iPhone X toestellen beschikbaar zijn en stel dat Apple tussen eind september en 1 januari maar 35 miljoen, de helft van wat gebruikelijk is, iPhone 8 en 8 Plus toestellen verkoopt, dan zijn dat er alsnog zo’n 75 miljoen. Ofwel het aantal dat Apple al vier jaar elk vierde kwartaal aan de man en vrouw weet te brengen. Dat levert Apple bovendien meer omzet op omdat de verkoopprijs van de iPhone X nu eenmaal een stuk hoger ligt. Wat er van al deze cijfers, voorspellingen, schaarste en doelstellingen uit gaat komen zal dus moeten blijken, maar ik verwacht niet dat de iPhone X schaarste zoals die nu gemeld wordt een negatieve invloed gaat hebben op de omzet van Apple.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.