Nieuws
01 september 2017 - Ron Smeets

Gaat de LG V30 de verkoopcijfers van de Note 8 laten imploderen?

Samsung onthulde onlangs de Note 8 met een prijskaartje van 1000 euro. LG presenteerde op de IFA de V30; een vergelijkbare phablet, maar dan zonder gebogen randen of stylus. Hoewel het prijskaartje van de LG V30 officieel nog niet bekend is heeft de fabrikant her en der wel al laten doorschemeren dat het toestel duidelijk goedkoper wordt dan de Note 8. De vraag is nu of de LG V30 de verkoopcijfers van zijn Samsung concurrent kan laten imploderen. Dat is weer wat anders dan exploderende Note’s, toch ;)

De LG V30 is een toestel met een fraai design en een 6 inch Full Vision scherm met QHD+ resolutie (2880 x 1440 pixels). Het is bovendien de eerste LG smartphone met een OLED scherm. Aan de achterzijde zit een dubbele camera. Een 16 megapixel f/1.6 model en een 13 megapixel groothoek camera (f/1.9). Bij dat geweld blijft de 5 megapixel front camera wel iets achter, helaas. De processor is een Snapdragon 835 met 4GB RAM en het toestel heeft 64GB geheugen aan boord. Er is ook een versie met 6GB RAM en 128GB geheugen maar die komt niet naar Nederland en België. De LG V30 is waterdicht (IP68) en de heeft Quad DAC audio aan boord. Om het geluid van het toestel zo optimaal mogelijk te laten presteren heeft LG B&O aan boord gehaald. Direct gevolg daarvan is dat je in de doos van de LG V30 straks ook een B&O Play headset zult vinden.

Daar waar de LG V20 nog een apart schermpje had voor notificaties heeft de LG V30 nu gewoon een groot scherm. De bedieningstoetsen van Android worden getoond wanneer dat nodig is. Staat het scherm uit, dan worden notificaties, de tijd en dergelijke weergegeven via de bekende always-on-display functie.

Aan de achterzijde van de LG V30, onder de duo camera, bevind zich de vingerafdruk scanner. Helaas heeft ook de V30, net als de G6, geen bedieningsknoppen meer op die plek zitten, zoals dat bij de LG G3 en G4 bijvoorbeeld wel het geval was. Persoonlijk vond ik dat zeer prettig en gebruiksvriendelijk. Echter, nu de toestellen groter en smaller worden zou dat betekenen dat die bedieningsknoppen verder naar onder, richting het midden, geplaatst moeten worden. Anders zijn ze niet meer bereikbaar voor mensen met korte en normale vingers. Die nieuwe positie zou dan gevolgen hebben voor de grootte van de accu. Dat is ook wat de productmanager van LG bevestigde toen ik deze beredenering voor het ontbreken van de bedieningsknoppen op de achterzijde van de LG V30 en G6 aan hem voorlegde.

Het duurt overigens nog even voordat de LG V30 bij ons in de winkels ligt. Over enkele weken, medio september, wordt het toestel eerst in Korea op de markt gebracht. Europa, en dus ook de Benelux, is pas daarna aan de beurt. Een precieze datum is er nog niet, maar volgens LG Nederland zal het ergens rondom het midden van de herfst gaan gebeuren. Dat zou dus 21 oktober kunnen zijn, precies een maand na de Koreaanse lancering, maar ik gok op ergens tussen 10 oktober en 10 november.  Het is dus nog veel te vroeg om de vraag te beantwoorden of de LG V30 de Galaxy Note 8 echt pijn kan gaan doen. De prestaties van de nieuwe LG kunnen nog niet getest worden en het prijskaartje zal daarbij zoals gezegd ook een grote rol gaan spelen.

De belangrijkste specs van de LG V30 op een rijtje:

  • 6 inch QHD+ OLED Full Vision 18:9 display (2880 x 1440)
  • Qualcomm Snapdragon 835 processor met 4GB RAM en 64GB intern geheugen
  • Duo-camera: 16 megapixel f/1.6 + 13 megapixel f/1.9 groothoek
  • 5 megapixel f/2.2 Front camera
  • WiFi, Bluetooth, GPS
  • Quad DAC audio
  • Android 7.1 Nougat
  • IP68 waterdicht en stofvrij
  • 3300 mAh accu met QuickCharge 3.0
  • 151.7 x 75.4 x 7.3mm (hxbxd), 158 gram

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.