Geruchten
12 juni 2015 - Ron Smeets

Gaat Android BlackBerry redden? Meerdere geruchten melden de komst van een Android smartphone

Onlangs vroeg ik mij nog af wie het noodlijdende BlackBerry uit haar lijden zou gaan verlossen. Welnu, als ik de geruchten van de afgelopen uren mag geloven dan zou Android de redder in nood voor de Canadese fabrikant moeten worden. Nee, niet om het genadeschot te geven, maar om BlackBerry met een Android smartphone een laatste strohalm te geven.

OK, dat klinkt misschien iets de dramatisch en het is natuurlijk de fabrikant zelf die al dan niet besluit om een smartphone met het Google OS op de markt te zetten. Maar als het klopt dan zou dat wel een mega, en dus dramatische, strategieverandering van BlackBerry betekenen. Of toch een wanhoopspoging?

Diverse bronnen hebben tegenover Re/Code bevestigd dat een Android smartphone van BlackBerry aanstaande is. Uiteraard geeft de fabrikant zelf geen enkel commentaar op deze geruchten en speculaties, maar ze zeggen wel trouw te blijven aan BlackBerry 10. Tja, iets anders hebben ze op dit moment ook (nog) niet dus aan die standaard uitspraak kun je helemaal niets ontlenen. Feit is echter dat de huidige BlackBerry toestellen nauwelijks verkocht worden. Het marktaandeel van de Canadese fabrikant is in de meeste landen ver onder de 1% gezakt. Daar waar het enkele jaren geleden wereldwijd nog rond de 20% lag. Dat er iets moet gebeuren om nog te overleven is duidelijk.

De bronnen zijn verdeeld over wat de komst van een Android BlackBerry zou gaan betekenen voor het eigen BB10 OS. Verdwijnt dat helemaal of blijft het bestaan voor de zakelijke markt waar BlackBerry nog altijd verdiend aan haar Enterprise diensten, deels gecombineerd met bijbehorende toestellen? Uiteraard is BlackBerry Enterprise Server al lang ook compatible met smartphones van andere fabrikanten (en besturingssystemen). Het in de lucht houden van BB10 is dus niet strikt noodzakelijk Enkele bronnen claimen te weten dat BlackBerry van plan is om belangrijke, en specifieke, eigen features in haar Android UI te verwerken. Dat klinkt wat mij betreft als een logische stap.

Als ik dan toch bezig ben mijn eigen gedachten de vrije loop te laten dan denk ik dat, mits deze geruchten kloppen natuurlijk, BlackBerry met Android gaat proberen de verkoopcijfers, en dus het marktaandeel, van haar smartphones in de consumentenmarkt weer op te krikken en dat BB10 en BES in stand gehouden worden voor zakelijke klanten en overheden.

Belangrijker is de vraag of BlackBerry als smartphone merk nog wel 'sexy' en 'modern' genoeg is om de ogen van de huidige Samsung, Apple, Huawei, LG en Xiaomi fanboys en -girls weer op haar gericht te krijgen. Ze moeten maar eens met Nokia gaan praten. Als een merk eenmaal uit de gratie valt van een doelgroep die er heel lang mee gedweept hebben, dan is dat vaak een definitieve keuze. Daar weten ze bij Nokia alles van. En als Blackberry uit Finland vertrekt moeten ze zeker ook even bij Motorola koffie gaan drinken. Daar kunnen ze wellicht wat leren over come-backs en hoe een overname ook positief kan uitpakken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.