Nieuws
19 juni 2007 - Ron Smeets

Gaan Samsung en Sony Ericsson voorbij aan Motorola?

Het gaat niet goed met Motorola. Dat is op zich geen nieuws meer. De Amerikaanse toestelmaker heeft veel te lang geleund op het succes van één model, de RAZR, dat inmiddels meer dan 3 jaar oud is.

Recente toestelpresentaties bewezen bovendien dat Motorola nog steeds niet geleerd heeft van de neerwaartse spiraal waarin het daardoor is terechtgekomen. De RAZR2 is daar het sprekende voorbeeld van.

Analysten in de VS voorspellen voor dit kwartaal zelfs een dusdanig verlies aan Marktaandeel dat Samsung de Amerikanen zullen passeren en zo opnieuw de tweede toestelfabikant ter wereld wordt, achter Nokia, net als dat in 2005 al eens kortstondig het geval was.

Als het een beetje tegen zit dan verliest Motorola dit kwartaal (Q2 2007) meer dan 12% marktaandeel in vergelijking met Q2 2006 en uitkomen op een aandeel van rond de 9%. Samsung zou dan, zelfs als men er in slaagt het marktaandeel gelijk te houden ten opzichte van dezelfde periode in 2006, 11.4%, Motorola passeren als de op één na grootste toestelmaker van de wereld.

De verwachting is echter dat het marktaandeel van Samsung dit kwartaal met 9% stijgt. Daarnaast bestaat ook de kans dat Sony Ericsson nog voorbijstreeft aan Motorola. De Zweeds-Japanse toestelmaker verwacht dit kwartaal uit te komen op een marktaandeel van rond de 9%.

Mocht Motorola nog ietsje slechter presteren en Sony Ericsson aan de verwachtingen voldoen, dan kan Motorola over een paar weken wel eens op de vierde plaats staan. Een unicum voor Amerika’s mobiele trots.

De vraag is natuurlijk in hoeverre deze (tijdelijke) trend, we spreken over de marktaandelen in één kwartaal, de rest van 2007 en in 2008 door zal zetten. Dat blijft een beetje koffiedik kijken, maar dat Motorola in de problemen zit is een feit.Gerelateerde links:
Martkcijfers uit Amerika
Nokia verstevigt positie als marktleider
HTC, RIM en Sony Ericsson verdringen HP Smartphones
Nokia en Motorola groeien het snelst
Nokia gaat inleveren!
LG nu tweede merk op Amerikaanse markt
Neemt (Sony) Ericsson Motorola over?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.