Nieuws
22 september 2007 - Ron Smeets

Fraudeert SBS met de BTW van SMSjes?

Afgelopen woensdag maakte een van onze collega Cowboys van DC melding van het nieuws dat de FIOD inval bij SBS mogelijk ook zou handelen over niet afgedragen BTW gelden over een deel van de inkomsten die men genereert uit de SMSjes die kijkers naar de zender sturen.

Cowboy John van DC meldt in het bericht onder andere het volgende: "De inval van de FIOD afgelopen week bij SBS en RTL heeft mogelijk te maken met een miljoenen btw fraude". Dit meldt een betrouwbare bron rond het onderzoek.

De fraude zou er uit kunnen bestaan dat veel te weinig btw is afgedragen aan de fiscus. In plaats van btw af te dragen over het bedrag dat de consumenten betalen over hun smsjes wordt slechts over het bedrag dat SBS en RTL aan de telecomoperators betalen, btw afgedragen. Hierdoor loopt de fiscus honderden miljoenen euro’s mis."

Alsof het al niet erg genoeg is dat TV zenders tijdens de vele 'stille momenten' waarop allerhande belspelletjes en dating services uitgezonden worden proberen de kijkers op slinkse wijze hun geld af te troggelen door het te laten lijken alsof je met het grootste gemak voor 60 cent per gesprek of SMS geldbedragen varierend van enkele tientallen tot zelfs duizenden euro's kunt winnen.

Sinds het bericht heeft DC de nodige telefoontjes en brieven ontvangen van de advocaten van SBS die stellig beweren dat de betreffende berichtgeving en beschuldigingen pertinent onjuist zijn en dat DC het bericht moet verwijderen en een rectificatie dient te plaatsen.

Welnu, het is aan de FIOD en diens rechercheurs om te bepalen of er strafbare feiten gepleegd zijn bij de TV Zender. De tijd zal het leren maar de overspannen reactie van SBS en diens advocaten neigen mijnsinziens toch een beetje naar 'Waar rook is. . .'Gerelateerde links:
Miss Belgie koopt titel per SMS
SMS regelgeving in China
ING waarschuwt CreditCard klanten per SMS
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.