Geruchten
15 december 2007 - Ron Smeets

Franse unlocked iPhone werkt niet met buitenlandse SIM

Dat beweren althans 'boze tongen'. Volgens deze bronnen is de Franse iPhone namelijk voorzien van een zogenaamde 'landen-lock'. Dit betekent dat het toestel alleen werkt met SIM kaarten van Franse providers.

Welnu, ik zal er binnen enkele dagen zelf achter komen of dit al dan niet waar is. Vorige week heb ik namelijk een SIMlock vrije iPhone in Frankrijk gekocht en als het goed is ontvang ik ergens in de komende week de zogenaamde unlock procedure of -code.

Wat echter zeer zeker wel het geval is, is het feit dat Apple en Orange er alles aan doen om het kopen van een SIMlock vrije iPhones zo veel mogelijk te ontmoedigen.

Ten eerste krijg je het toestel dus niet direct SIMlock vrij mee uit de winkel na het betalen van de eerste 649 Euro (basis aanschafprijs). Als je vervolgens vraagt hoe het toestel unlocked kan worden dan ben je afhankelijk van de bereidwilligheid van het personeel van de winkel of ze je dat willen vertellen of niet en in sommige gevallen weet het winkelpersoneel van Orange het niet eens.

Enfin, je moet dus, zo luidt het meest gehoorde verhaal (en is ook de procedure die ik aan het volgen ben), nadat je de iPhone via iTunes geactiveerd hebt een Orange prepay kaart kopen en die opwaarderen tot 100 Euro. Vervolgens bel je met de klantenservice van Orange om door te geven dat je het toestel met het betreffende IMEI nummer wilt laten unlocken. Zij schrijven dan die 100 Euro beltegoed af van het tegoed en enkele dagen later ontvang je per mail of post de betreffende unlock code / procedure.

Volgens de Orange medewerkster die ik gesproken heb, en die overigens zeer bereidwillig was om mij te helpen, kon ik dat opwaarderen en het aanvragen van de unlock code ook vanuit het buitenland doen, maar die vlieger ging dus niet op. Opwaarderen van een Franse prepay kaart kan wel vanuit het buitenland, maar alleen met een Franse betaal- of credit card.

Ik ga dus dit weekend even terug naar de winkel om het dan maar even direct bij de bron te regelen. Geactiveerd is de iPhone inmiddels wel en hij werkt nu dus op de Orange prepay kaart, met 10 Euro beltegoed, die je er standaard bij krijgt.

Conclusie: De iPhone is inderdaad SIMlock vrij te kopen in Frankrijk, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. En hoewel ik niet geloof in de zogenaamde 'landen-lock' die hierboven genoemd wordt ben ik toch wel erg nieuwsgierig of ik mijn Franse iPhone uiteindelijk aan de praat krijg op een Nederlandse SIMkaart. Gelukkig heb ik mijn gehackte Amerikaanse iPhone nog die prima werkt, maar toch. Het zou zonde zijn voor de persoon waarvoor deze nieuwe iPhone bedoeld was als die Franse hier niet gaat werken ;-)Gerelateerde links:
Één op de vijf Franse iPhones is simlock vrij
Ongeveer 1000 kopers in de rij voor de Franse iPhone
Ulocked iPhone kost €749 in Frankrijk
Franse simlock vrije iPhone goedkoper dan Duitse?
iPhone nu ook officieel voor Frankrijk
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.