Nieuws
07 oktober 2007 - Ron Smeets

Franse iPhone in gevaar door 'Unlock wetgeving'

Vorige week gingen er al geruchten dat de release van de iPhone in Frankrijk die enkele dagen daarvoor officieel aangekondigd was op losse schroeven zou staan.

De reden die daarvoor gegeven werd had te maken met stroeve onderhandelingen tussen Apple en Orange, de beoogd iPhone provider voor Frankrijk.

Inmiddels blijkt echter dat de vertragingen te maken hebben met de zogenaamde 'unlock wetgeving' in Frankrijk. Providers zijn daar namelijk verplicht om een toestel dat gelocked, in combinatie met een abonnement, verkocht wordt op verzoek van de klant te unlocken.

Binnen de eerste zes maanden van een contract mag men daar een redelijke vergoeding voor vragen en na die zes maanden moet men dat zelfs gratis doen.

Daarmee komt de policy van Apple natuurlijk in gevaar want zij willen juist ook verdienen aan de belminuten die door de iPhone gegenereerd worden en dat kan natuurlijk alleen als het toestel gebruikt wordt met het erbij verkochte abonnement.

Zelf denk ik dat het niet zoi'n vaart zal lopen want hoewel de Franse providers dus verplicht zijn om een toestel op verzoek te 'unlocken', blijft de gebruiker natuurlijk wel vast zitten aan zijn contract dat hij of zij voor twee jaar afgesloten heeft. En omdat die contracten voor de iPhone rond de 50 Euro kosten denk ik niet dat er veel mobiele bellers zullen zijn die zo'n duur contract ongebruikt in de kast leggen, of een tweede, goedkoper contract zullen afsluiten voor hun 'ge-unlockte' iPhone.

Overigens hebben alle Franse providers in het verleden al eens een rechtzaak aangespannen tegen de bewuste 'unlock wet' maar zonder resultaat.Gerelateerde links:
iPhone update 1.1.1 'sloopt' unlock én Jailbreak software
Downgrade handleiding voor de iPhone
iPhone nu ook officieel voor Frankrijk
Steeds meer 'Europese iPhone bewijzen'
Apple sluit overeenkomst met O2, Orange en T-Mobile
iPhone vanaf 9 november bij T-Mobile in Duitsland
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.