Nieuws
15 september 2009 - Ron Smeets

France Telecom mobiliseert 20.000 managers na zelfmoordgolf

Het is de afgelopen dagen al wereldnieuws, de golf van zelfmoorden onder France Telecom medewerkers. In de afgelopen 18 maanden hebben maar liefst 23 werknemers van de Franse Telco zichzelf van het leven beroofd en tientallen anderen hebben minder 'succesvolle' pogingen ondernomen.

Gisteren heeft France Telecom alle 20.000 (!) managers van het bedrijf ingelicht over de gang van zaken en de te nemen maatregelen om te voorkomen dat nog meer medewerkers op deze tragische wijze uit het leven, en het bedrijf, stappen.

De managers is op het hart gedrukt om alert te zijn voor persoonlijk leed en open te staan voor de problemen van elke medewerker die het effe niet meer ziet zitten naar aanleiding van de verregaande reorganisatie waarin France Telecom momenteel verkeert. Bovendien wil de Telco alle medewerkers op het hart drukken dat ze altijd en op elk moment met hun (werkgerelateerde) problemen kunnen aankloppen bij het management.

Uit de laatste drie zelfmoordpogingen, waarvan er twee 'succesvol' waren, blijkt duidelijk dat de problemen die de betreffende medewerkers hadden werkgerelateerd waren. Zo sprong afgelopen vrijdag een 32-jarige vrouw haar dood tegemoet vanaf de derde verdieping van haar kantoor. De vrouw was betrokken bij gesprekken en onderhandelingen betreffende de reorganisatie van France Telecom. Enkele dagen daarvoor stak een andere medewerker zichzelf met een mes in de buik nadat hij net gehoord had dat zijn functie kwam te vervallen. Gelukkig overleefde hij de aanslag op zijn eigen leven. Op 29 Augustus werd een 53-jarige monteur dood in zijn bed aangetroffen. Uit de afscheidsbrief die hij naliet bleek dat het totale gebrek aan organisatie bij France Telecom debet waren aan zijn zelfmoord.

Hoewel zefmoorden natuurlijk dagelijks voorkomen is het wel een teken aan de wand wanneer 23 medewerkers van hetzelfde bedrijf in anderhalf jaar tijd op deze manier de dood vinden. Wat mij verder opvalt is het feit dat France Telecom schijnbaar 20.000 management functies heeft. Wellicht dat ze daar wat kosten kunnen schrappen. Tussen 2006 en 2008 zijn bij de Franse Telco al zo'n 22.000 van de ca. 100.000 banen geschrapt. Daarnaast werden ook duizenden medewerkers 'verplicht' om andere functies aan te nemen en/of op andere locaties te gaan werken. Daarnaast is de reorganisatie ook nog (lang) niet klaar. Gisteren werd namelijk bekend dat nog eens 500 medewerkers 'herplaatst' zullen worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.