Nieuws
31 augustus 2010 - Ron Smeets

Foxconn in de rode cijfers

Foxconn, de fabrikant die onder andere de Apple iPhone, Sony Ericsson X10 serie, de Motorola Milestone en diverse Nokia modellen produceert, zit diep in de rode cijfers. Over het eerste half jaar van 2010 rapporteerde de Chinese fabriek een verlies van ruim 116 miljoen Euro.

Eigenlijk best wel bizar als je bedenkt dat het met de grote (toeste)fabrikanten waarvoor Foxcon werkt juist (weer) heel goed gaat. Apple maakt mega winsten en verkoopt miljoenen iPhones, Nokia is nog steeds de wereldmarktleider, Sony Ericsson maakt weer winst na een slechte periode en dat laatste geldt voor Motorola eigenlijk ook.

Van de andere kant is het natuurlijk ook weer zo dat de winst op een verkocht toestel ergens vandaan moet komen. Goedkoop produceren in China, waar men het over het algemeen niet zo nauw neemt met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, is daarbij een factor die zeker een rol zal spelen. Daarnaast, zo concluderen analisten spelen ook dalende prijzen van mobieltjes in het algemeen mee.

Bij Foxconn werken momenteel bijna 1 miljoen mensen, maar het bedrijf kent al maanden grote zorgen. Eerder kwamen ze al niet zo best in het nieuws door een zelfmoordgolf onder werknemers, de beschuldigingen dat er kinderen zouden werken, arbeiders die in opstand komen voor betere werkomstandigheden en nu kloppen ook de financiën niet meer. Tijd voor reorganisaties dus...

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.