Nieuws
24 september 2012 - Ron Smeets

Foxconn fabriek in Taiyuan gesloten na vechtpartijen

Foxconn heeft een fabriek in Taiyuan (foto) waar onder andere onderdelen voor de iPhone 5 gemaakt worden dit weekend gesloten nadat een ruzie tussen werknemers uit de hand gelopen was. In totaal gingen zo'n 2000 personeelsleden met elkaar op de vuist, met tientallen gewonden als trieste resultaat.

Volgens Foxconn wordt de productie in de fabriek pas weer hervat als duidelijk is wat de oorzaak van de rellen was. Daarover wordt natuurlijk flink gespeculeerd. Het zou gaan om een ruzie tussen werknemers maar er doen ook geruchten de ronde dat de slechte werkomstandigheden in de fabriek mede de oorzaak zijn.

De New York Times meldt op basis van lokale berichtgevin dat er uiteindelijk zo'n 5000 agenten aan te pas moesten komen om de massale vechtpartij te beeindigen. De ruzie brak uit in een van de slaapzalen van de fabriek. Van de gewonden waren er 40 zo slecht aan toe dat ze in een ziekenhuis opgenomen moesten worden.

In China is het heel normaal dat medewerkers van dergelijke fabrieken op het terrein verblijven in slaapzalen en niet dagelijks naar huis gaan. Begin dit jaar waren er nog 20.000 (!) vacatures in de betreffende fabriek. Vele tienduizenden Chinezen trekken vanuit de binnenlanden naar de grote steden om in deze fabrieken te werken. De meesten gaan maar een paar keer per jaar terug naar huis, onder andere tijdens de feestweek rondom het Chinese nieuwjaar, en vertoeven de rest van het jaar in en rondom hun werkplek.

De officiele persverklaring van Foxconn omtrent de vechtpartijen:
Foxconn can confirm that a personal dispute between several employees escalated into an incident involving some 2,000 workers at approximately 11 pm last night in a privately-managed dormitory near our manufacturing facility in Taiyuan in Shanxi province. The dispute was brought under control by local police at approximately 3 am this morning. According to police, some 40 individuals were taken to the hospital for medical attention and a number of individuals were arrested. The cause of this dispute is under investigation by local authorities and we are working closely with them in this process, but it appears not to have been work-related.

Online zijn ook al diverse foto's van de vechtpartijen verschenen:

Bron: The Register, New York Times

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.