Nieuws
17 oktober 2012 - Ron Smeets

Foxconn bekent 'kinderarbeid' in Chinese fabriek

Over de werkomstandigheden in de (Chinese) fabrieken van (onder andere) Foxconn is al veel te doen geweest. De producent, die voor heel veel merken gadgets in elkaar schroeft, heeft nu bekend dat in een van haar fabrieken kinderarbeid geconstateerd is.

In Yantai (geen fabriek waar Apple producten gemaakt worden) blijken namelijk kinderen te werken van amper 14 jaar. Foxconn onderzoekt hoe het mogelijk was dat zulke jonge krachten aangenomen konden worden. De producent zegt ook dat de verantwoordelijke HR managers ontslagen zullen worden als blijkt dat zij zich niet aan de regels gehouden hebben. 

Foxconn zegt in een verklaring dat het bedrijf de volledige verantwoordelijkheid voor deze praktijken op zich neemt: "We recognise that full responsibility for these violations rests with our company and we have apologised to each of the students for our role in this action".

Het controleren van de leeftijd van sollicitanten is een taak van de fabrikant. Het vragen om een geldig ID moet al voldoende zijn. Maar dan moeten de sollicitanten natuurlijk geen fake ID hebben laten maken. In dit geval betreft het volgens Foxconn vooral kinderen die naar de fabriek gestuurd werden door scholen. Dat is uitermate triest. Kinderen van die leeftijd moeten leren en spelen, niet werken! Ja, een bijbaantje als vakkenvuller in een supermarkt misschien, maar geen 12-uurs diensten in fabrieken.

Letwel, kinderarbeid wordt, zeker in China, niet altijd onder dwang 'bevolen'. Vaak worden jonge kinderen door de ouders aan het werk 'gezet' om extra, en broodnodige, inkomsten te genereren voor het gezin. Daarnaast zijn ook gevallen bekend van kinderen die helemaal vrijwillig gaan werken op een jongere leeftijd dan wettelijk toegestaan. Dat neemt natuurlijk niet weg dat een bedrijf als Foxconn (en eigenlijk ieder andere fabriek of producent) hier beter op zou moeten toezien.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.