Toestellen
02 december 2008 - Ron Smeets

Fotoshoot Nokia N97

Terwijl de de video van de N97 die ik eerder deze middag postte nog steeds aan het processen is bij YouTube (en op dit moment, 14u40) nog steeds niet 'Live!' staat) heb ik inmiddels de eerste hands-on met het toestel achter de rug en ik moet eerlijk bekennen dat ik behoorlijk onder de indruk ben.

De N97 heeft een groot display, 3.5 inch, maar kan toch gezien worden als een compact toestel. Voor een slide-out model is 15.9mm best goed. Natuurlijk hebben de Nokia boys en girls hier alleen nog maar prototypes bij de hand waarvan de soft- en hardware nog niet 100% definitief en consument-klaar zijn dus heeft het ook geen zin om daarover iets te roepen.

Een ding wil ik echter wel melden. Het qwerty toetsenbord bestaat uit slechts drie rijen toetsen en Nokia heeft ervoor gekozen om de spatiebalk rechts naast de onderste rij alfanumerieke toetsen te plaatsen. Dat vergt enige gewenning en zal wellicht door sommige gebruikers als irritant ervaren worden. Ik heb bij het intypen van het testbericht (zie foto hieronder) in ieder geval regelmatig de 'b' of de 'v' ingetoetst als ik een spatie 'nodig had'. Navraag bij enkele Nokia medewerkers wees uit dat er ook in Helsinki een stevige discussie gewoed heeft of dit wel de juiste plek was. Het alternatief zou zijn geweest om de onderste rij toetsen tussen de 'b' en de 'v' te onderbreken met de spatiebalk. Ook niet optimaal natuurlijk, maar ik denk dat dit een betere keuze zou zijn geweest.

Nokia-N97-TestberichtTypen ging prima, de feedback van het toetsenbord was goed en ook de ruimte tussen de toetsen voldeed.

Nokia-N97-KeyboardHet keyboard met duidelijk zichtbaar helemaal rechts de spatiebalk.


Nokia-N97-Display-WidgetsBehalve het 'standaard' Nokia (Symbian) menu kun je ook kiezen voor de zogenaamde widget view die je zelf kunt indelen.


Nokia-N97-CameraHet lenskapje van de camera moet je handmatig openen.


Nokia-N97-ScharnierHet display scharnier is een degelijk stukje techniek en beslaat de volle breedte van het toestel. Je moet wel uitkijken dat er geen pen of andere dun voorwerp tussenkomt want onder het scharnier loopt de flatcable van het display.


Nokia-N97-vs-SE-X1Ter vergelijk, de N97 (links ;-)) en de Sony Ericsson X1 naast elkaar. Ik heb er bewust voor gekozen om nu eens niet de iPhone erbij te leggen ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.