Toestellen
13 maart 2012 - Ron Smeets

Fotoshoot en korte hands on met de Sony Xperia sola

Vanochtend werd de Sony Xperia sola officiëel aangekondigd. De vierde Sony smartphone hoort niet bij de NXT familie (Xperia S, U en P). Het toestel zal in de loop van het tweede kwartaal (waarschijnlijk in mei) in de winkels verschijnen. Ik kon er vanmiddag al even kort mee 'spelen'.

Het waren weliswaar nog prototypes, met software die nog niet helemaal 'winkel-klaar' is dus, maar goed genoeg voor een fotoshoot en een eerste, korte indruk van deze compacte Sony Android smartphone.

Sony Xperia sola preview

Wat direct opvalt is het onderscheidende design van de Xperia sola ten opzichte van de drie Xperia NXT modellen (de S, U en P). De sola heeft geen doorzichtige rand onder het scherm maar Sony heeft toch nog iets van een lichteffect in het ontwerp verwerkt. Iets dat een beetje doet denken aan de 'oude' Sony Ericsson S500i. Op het moment dat je het toestel unlocked licht onder het display een witte balk op. Die springt weliswaar niet heel erg in het oog, met name door het feit dat het display als het ware 'op' het toestel ligt, maar zichtbaar is het wel.

Een ander bijzondere wijziging in het ontwerp van de Xperia sola is het ietwat minder prominent aanwezige Human Curvature design. Op de persfoto's die vanochtend meegestuurd werden leek het alsof Sony daar bij de sola helemaal van af gespapt was maar wanneer je het toestel van dichtbij bekijkt dan is de gebogen (Human Cirvature) achterzijde wel zichtbaar en je voelt het ook als je de sola in de hand neemt.

Het display van de Xperia sola ligt zoals gezegd 'op' het toestel. Dat geeft hem op het eerste gezicht een ietwat goedkope uitstraling maar de Sony ontwerpers hebben hun uiterste best gedaan om dat zoveel mogelijk te verhullen. Mijns inziens zijn ze daar wel redelijk in geslaagd. Vooral de toevoeging van het lichteffect speelt daar in mee. Van de andere kant moet ik ook niet voorbij gaan aan het feit dat de Xpeia sola een mid-range toestel is en geen high end- of design smartphone. Ik denk overigens wel dat de opstaande rand van het display, die dus alleen aan de onderzijde zicht- en voelbaar is, een 'stofvanger' kan worden. Dat zie je al op deze foto:

Verder heeft de Xperia sola wel een erg degelijke uitstraling en voelt hij ook niet bepaald 'goedkoop' aan. De bedieningstoetsen aan de zijkanten zijn goed bereikbaar en de microUSB aansluiting is niet 'verstopt' achter een klepje. Ik vind dat een voordeel. De cameratoets zit aan de rechterzijkant (onder de volume / zoom toetsen). Wanneer je daar op drukt dan start direct de camera op en wordt binnen anderhalve seconde een foto scherpgesteld en gemaakt, al dan niet met flitser.

De camera van de Xperia sola is een 5 megapixel versie met autofocus en flitser maar geen Exmor R sensor zoals die wel in de Xperia S en P zitten. Het is dezelfde camera die Sony ook in de Xperia U gebrukt. Voor zover ik het kon testen (binnen) maakt hij best redelijke foto's, maar daar kan ik pas meer over zeggen als ik dat in verschillende lichtomstandigheden getest heb.

Zoals gezegd was de firmware van de prototypes nog niet 'final'. Over de prestaties op dat gebied kan ik dus nog niet veel zinnigs zeggen. Bovendien stond er ook nog een Android 2.3 versie op (Gingerbread). Dat is ook de versie die er op zal zitten als het toestel in de winkels verschijnt, maar kort na de lancering (ca. twee maanden zo luidt de verwachting) zal de Android 4.0 upgrade al beschikbaar komen. De UI reageerde verder wel zoals je dat van een Gingerbread toestel met dual core processor mag verwachten.

Een van de unieke features is natuurlijk de 'Floating Touch' UI. Ook die heb ik even kunnen uitproberen. Dit kan een handige toevoeging van de browser functionaliteit worden maar het zal zeker even wennen zijn om je vinger van het scherm af te houden (enkele milimeters tot ongeveer een halve centimeter was de 'werk-afstand' bij dit prototype). Als je met je vinger boven het scherm 'zweeft' dan zie je de linkjes en buttons die je 'passeert' oplichten (selecteren dus). Openen gebeurt pas op het moment dat je de geselecteerde link of button ook daadwerkelijk aanraakt. Zoals gezegd, het is even wennen maar wel een leuke gimmick.

Sony hoopt de komende weken en maanden ontwikkelaars te kunnen 'strikken' die meer toepassingen voor haar 'Floating Touch UI' te (gaan) bedenken. Hieronder staat een korte videodemo van de Xperia sola. Na ongeveer 45 seconden wordt de Floating Touch UI gedemonstreerd.

http://www.youtube.com/watch?v=vESGv2O5mhQ

Het scherm van de Xperia Sola is een zogenaamd Reality Display met BRAVIA technologie. Binnen gaf het scherm erg heldere kleuren en meer dan genoeg licht. De resolutie van 854 x 480 pixels is voor het 3.7 inch scherm meer dan voldoende om ervoor te zorgen dat de lettertjes onder de iconen ook voor de ietwat oudere smartphone gebruiker prima leesbaar blijven ;-)

Al met al is mijn eerste indruk van de Sony Xperia sola best redelijk. Rekening houdend met het feit dat dit een mid range toestel wordt moet ik wel heel eerlijk bekennen dat ik de Xperia U in dat opzicht toch echt mooier vind. Over het algemeen maakte Sony Ericsson toestellen met een duidelijk eigen 'gezicht' en als Sony waren ze met de nieuwe Xperia portfolio ook weer op de goede weg. De Xperia sola is in dat opzicht ietwat minder spectaculair maar daarmee is niet gezegd dat het geen succesnummer kan worden. De prijs / kwaliteit verhouding spelen daarbij ook een belangrijke rol. De tijd zal het leren.

Fotoshoot Sony Xperia sola

Foto's van de Sony Xperia sola:

Sony-Xperia-sola-Front-Kleuren Sony-Xperia-sola-Kleuren-Side Sony-Xperia-sola-Back-c Sony-Xperia-sola-Bottom Sony-Xperia-sola-CamView Sony-Xperia-sola-Stack-Front Sony-Xperia-Sola-Top Sony-Xperia-sola-Front-Menu Sony-Xperia-sola-Front-Keypad Sony-Xperia-sola-Camview-Large Sony-Xperia-sola-Back-Kleuren

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.