Geruchten
11 mei 2007 - Ron Smeets

Foto's en specs van de Nokia N81 en N82 gelekt

In de wetenschap dat Sony Ericsson drie dagen geleden een aantal nieuwe toestellen heeft gepresenteerd en dat Motorola volgende week hetzelfde van plan is heeft Nokia alvast een paar foto's en specificaties van de nieuwe N81 en N82 laten uitlekken.

Het zou mij in ieder geval niet verbazen als dit gerucht, precies tussen de twee presentaties van diens grootste concurrenten, door de Finnen zelf in de wereld geholpen is.

De twee toestellen waar sinds gisteren over gespeculeerd wordt zijn de N81 (foto hiernaast), een slider en opvolger van de N91, en de N82 (foto onder), een candybar met 5MP camera.

De N81 heeft, net als de laatste versie van de N91, 8GB (muziek)geheugen aan boord, samen met een 2.4inch QVGA kleuren display, 2MP camera, 3.5mm minijack koptelefoon aansluiting, WiFi, Bluetooth met A2DP, quad-band GSM met EDGE, 3G (HSDPA) en Symbian S60 OS. De afmetingen van de N81 zijn: 102 x 50 x 17.9mm en hij weegt 140 gram. Niet bepaald een klein en licht toestelletje dus, maar dat is de N91 ook niet.

De N82 is duidelijk meer een toestel in de 'N95' categorie maar dan wel in een candybar uitvoering. Behalve de reeds genoemde 5MP camera met Xenon flitser (eindelijk) heeft de N82 ook GPS, TV Out, FM Tuner, microSD, een 2.4inch QVGA kleuren display, Bluetooth met A2DP, quad-band GSM met 3G en HSDPA en hetzelfde Symbian S60 OS. Ook de N82 wordt niet echt klein maar is wel een stuk lichter dan de N81: 102 x 50.2 x 17.3mm en 120 gram.

Beide toestellen, zo luidt het gerucht, komen ergens in Q4 op de markt. Prijzen zijn nog niet genoemd.Gerelateerde links:
Meer foto's van de Nokia 8600 'Luna'
Nokia E65 krijgt WiFi en VoIP
Is dit de Nokia N97 ?!?
Nokia reageert op N83 geruchten
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.