Nieuws
27 februari 2006 - Ron Smeets

Forse afschrijvingen bij Vodafone

's Werelds grootste mobiele telefonieprovider, Vodafone, heeft vandaag bekend gemaakt dat het voor komend jaar een afschrijving van 24 tot 42 miljard Euro op de waarde van haar activiteiten in de begroting zal opnemen.

De lagere waarderingen van Vodafone heeft met name betrekking op de Duitse en Italiaanse activiteiten en mogelijk ook de Japanse tak van de Telco.

In Duitsland betreft het bijvoorbeeld voor het grootste deel het bedrag aan goodwill dat enkele jaren geleden werd betaald bij de overname van Mannesman (D2). Inmiddels is gebleken dat de concurrentie en daaraan gekoppelde tariefsverlagingen in de mobiele telefoniemarkt een lagere waardering van de activiteiten tot gevolg heeft.

Als gevolg van het nieuws van Vodafone stonden vandaag op de Europese beurzen de koersen van vrijwel alle telecombedrijven, ook KPN, op verlies.

Overigens verwacht Vodafone voor het komende jaar nog wel een omzetgroei van 5 tot 6,5%.Gerelateerde links:
De glazen bol van de Yankee Group
SMS komende jaren fors goekoper
Vodafone en haar toekomstvisie op de mobiele wereld
Directeur Vodafone Nederland stapt op
Vodafone's 3G Christmas
Vodafone maakt Japanners tot social outcast
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.