Nieuws
06 augustus 2015 - Ron Smeets

Fors verlies voor HTC in hét kwartaal van de One M9(+) Taiwanese fabrikant ziet omzet vergeleken met een jaar geleden halveren

HTC heeft vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2015 bekend gemaakt. Dat het niet goed gaat met de Taiwanese smartphone fabrikant was al duidelijk. Dat wordt nu met harde cijfers gestaafd.

De omzet van HTC kwam het afgelopen kwartaal uit om 33 miljard TWD; 958.5 miljoen Euro. Vergeleken met een jaar geleden (Q2 2014) zag HTC de omzet zelfs bijna halveren. De winst van de afgelopen drie kwartalen, die met omgerekend 580.000, 2.9 miljoen en 5.8 miljoen euro al zeer bescheiden was, is geheel verdampt en omgezet in een verlies van 5.1 miljard TWD; 148.1 miljoen Euro.

De slechte resultaten zijn, zoals gezegd, niet echt een verrassing meer. De afgelopen maanden doken her en der al berigen en signalen op dat de verkoop van het nieuwste vlaggenschip, de One M9, achter bleven bij de verwachtingen. Het hals-over-kop besluit om de One M9+ in meer landen op de markt te brengen heeft daar dus duidelijk nog geen positieve wending aan kunnen geven.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers zei HTC dat het bedrijf zich nu beraadt op de smartphone strategie voor de (nabije) toekomst. Daarbij hoort zeker ook het terugdringen van de kosten. Of daarmee ook ontslagen gemoeid zullen zijn wordt nu nog neit gezegd.
"HTC has begun to implement company-wide efficiency measures to reduce operating costs across the organization and ensure resources are appropriately allocated to future growth", luidde het statement in de rapportage.

Maar gelijkertijd liet de fabrikant ook weten te zullen doorgaan met investeringen in een veelbelovend Virtual Reality product en een nieuwe high end smartphone.
"HTC continues to invest in promising new product areas such as virtual reality, where the Company is working with over a thousand developers on content creation over a wide spectrum of applications including gaming, entertainment and education, to ensure a compelling ecosystem ahead of the highly anticipated launch of HTC Vive at the end of the year."

CEO Cher Wang heeft de afgelopen weken en maanden al diverse keren geroepen dat het volgende vlaggenschip revolutionair zal zijn en dit jaar nog in de winkels ligt. Laten we voor HTC hopen dat ze het tot die tijd nog uit kunnen zingen en dat het nieuwe toestel, codenaam HTC Aero, het tij inderdaad kan keren. Anders zou het na dit jaar wel eens heel snel gedaan kunnen zijn met HTC als zelfstandige smartphone fabrikant.

Bron (pdf)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.