Nieuws
04 september 2006 - Ron Smeets

FlexiSpy: een uitkomst of gevaarlijk

Enige tijd geleden hebben wij al eens over FlexiSpy gepost, een softwaretool waarmee je, zonder dat de eigenaar van de GSM dat in de gaten heeft, SMSjes, gesprekken en andere data van het toestel kunt 'afluisteren'.

Volgens Symantec is FlexiSpy echter het perfecte bewijs voor de gevoeligheid van mobieltjes voor spyware en waarschuwt dan ook voor dit soort programma's.

De makers van software zoals FlexiSpy spelen vaak in op de gemoedsrust van de gebruikers. 'Weet wat je kinderen uitspoken en met wie ze SMS-en' zijn argumenten die het tegenwoordig natuurlijk goed doen. En ervaringen van gebruikers die zeggen 'Dankzij FlexiSpy weet ik nu zeker dat mijn vrouw vreemdging' zijn eveneens populaire verkoopargumenten. Maar hoe zit dat met de bedrijven die op deze manier hun medewerkers, zonder dat ze dat weten, bespioneren? Dan wordt het ineens minder interessant voor het grote publiek. En het is maar een kleine stap voor makers van spy- en malware om dezelfde technieken toe te passen in software die onwetend via Bluetooth of mobiele webbrowsers geinstalleerd kunnen worden.

Daarnaast is er natuurlijk de afweging in hoeverre softwaretools als FlexiSpy een inbreuk plegen op de privacy van de toesteleigenaar en of het wel helemaal legaal is. Formeel mag je, als je niet van de AIVD, CIA of aanverwante organisatie bent, zonder gerechtelijke toestemming niemand afluisteren. Het kopieren van SMSjes en andere prive-data valt daar ook onder.

De makers van FlexiSpy relativeren de bezorgdheid van Symantec door te benadrukken dat hun software niet op afstand geinstalleerd kan worden en dat ze niks illegaals doen. Zij misschien niet, maar zij zijn ook zeker niet de enigen die spy software maken. . .Gerelateerde links:
Maak van je Nokia camphone een spycam
GSM's bespieden met FlexiSPY Pro
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.