Column
02 januari 2015 - Ron Smeets

Fix voor geheugenprobleem in Lollipop bijna klaar Irritante bug zal in volgende update verholpen zijn

De meest irritante, en vaakst gehoorde, bug van Android Lollipop; het geheugenlek waardoor apps crashen en homescreen's opnieuw laden, wordt nu opgelost. De bug zorgde er bij sommige apps voor dat het geheugengebruik twee tot drie keer hoger lag dan normaal. Het gevolg was dat het geheugen van toestellen vol liep met alle vervelende gevolgen van dien. Apps die normaal 500MB geheugen gebruikten kwamen ineens op 1 tot 1.5 GB uit.

Op diverse fora waren vele tientallen klachten te lezen en een oplettende gebruiker wist de oorzak te isoleren. Een probleem met system_server.

Google heeft het probleem inmiddels opgelost en de bug zal bij de volgende update verholpen zijn. De vraag is alleen wanneer die update uitgerold gaat worden. Op dit moment is Android Lollipop natuurlijk nog maar op 'sommige' toestellen beschikbaar. Behalve sommige Nexus en Motorola modellen en de LG G3 wachten de meeste (recente) andere smartphones nog op de nieuwste Android versie.

Zelf heb ik momenteel een Moto X (2014) en een LG G3 die beiden al voorzien zijn van Lollipop. Bij de Motorola ben ik het probleem nog niet tegen gekomen, de LG heeft wel al een paar keer last gehad van een app die onverwacht stopte.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.