Nieuws
15 mei 2011 - Marc Wielaert

Firmware Upgrade Galaxy S II

Terwijl een groot deel van Nederland in spanning voor de televisie zit, ontdek ik toevallig dat er een firmware upgrade voor de Samsung Galaxy S II is. Het toestel liet zich vlot verbinden met Kies, dat tot m'n verrassing de update meldde. Later lees ik dat deze bedoeld is om Swype te versnellen en om de automatische helderheid te verbeteren.

Tijdens het update proces heb ik een reeks screendumps gemaakt om te laten zien welke stadia het proces doorloopt. Je kunt er zelf voor kiezen om eerst een backup te maken van alles of van onderdelen van je telefoon. Normaal sla ik die over, maar deze keer heb ik voor alles gekozen. Ik heb de Galaxy S II nog maar kort in gebruik dus erg veel foto´s en video´s staan er nog niet op, en het draaien van de backup nam daarom ook maar weinig tijd in beslag.

Alles bij elkaar ben je niet meer dan zo´n 10 minuten bezig met de update. Bijzonder is dat het programma je waarschuwt als de capaciteit van je accu te laag is om de update met zekerheid te kunnen voltooien - als je er dan voor kiest die eerst volledig op te laden begint het proces daarna weer van voren af aan. Hieronder zie je wat het programma Kies 2 je vertelt als je je telefoon erop aansluit.

1%20update%20beschikbaar

En ja, ik weet dat het programma behoorlijk weerbarstig in gebruik kan zijn, maar ik heb er zelf sinds de allerlaatste versie van Kies eerlijk gezegd geen problemen meer mee gehad. De plaatjes spreken verder eigenlijk voor zich.

Terwijl het update proces loopt lijkt er nog één kleine kink in de kabel op te treden: Kies werkt niet meer. Ik vermoed dat dat te maken heeft met het feit dat de update start: op dat moment verliest de telefoon het contact met het programma, dat vervolgens lijkt vast te lopen.

In mijn geval gebeurde dat op Windows 7, geen idee of andere systemen hetzelfde "euvel" vertonen. Tussen aanhalingstekens, omdat het update proces op de achtergrond wel gewoon doorloopt. Aan het eind van de rit heb ik opnieuw contact gemaakt met Kies dat liet zien dat de update zoals verwacht voltooid was.

7%20de%20nieuwste%20firmware

Zoals in de inleiding al vermeld moet met deze update Swype soepeler werken - ik had nog niet opgemerkt dat het stroef zou zijn - en ook moet de automatische helderheid van het scherm zijn verbeterd. Hoewel iedere verbetering natuurlijk bijzonder welkom is, lijkt dit er onwillekeurig toch ook een beetje op dat Samsung even wil laten zien dat het bedrijf óók in staat is om updates mondiaal snel uit te rollen.

Over de auteur: Marc Wielaert