Nieuws
07 juli 2010 - Marc Wielaert

Firmware Update Sony Ericsson X10

Het gonst al 'n tijd rondom de software update Sony Ericsson's X10. Alle bezitters kijken uit naar de update naar versie 2.1, en daarom heeft Sony Ericsson die ook met een kwartaal vervroegd. Ondertussen is er een firmware update uitgerold die sinds vandaag ook voor de Nederlandse bezitters van het toestel beschikbaar is.

Volgens Sony Ericsson is een van de verbeteringen een backup & restore app voor contacten, oproepen, berichten, bookmarks en settings. Dit is een verbetering die ook bedoeld is ter voorbereiding op de Android 2.1 update, waarbij het toestel helemaal zal worden gereset. Voor de duidelijkheid: deze firmware update kan je via je X10 zelf binnenhalen (WiFi is wel aan te raden) en het is niet nodig om de eigen gegevens van het toestel eerst te kopiëren. De backup & restore app vind je na de update gewoon tussen de andere Android apps en werkt erg soepel: je kan zelf een naam kiezen voor backup die je maakt.

Verder voorspelt Sony Ericsson een groter gebruikersgemak bij de camera, de mediaplayer, en het toetsenbord, en zou ook de "overall phone performance" zijn verbeterd. PlayNow™, met apps en games is met de update toegevoegd, en de bezitter mag een verbetering van de standby tijd verwachten. Dat laatste is echter zo sterk afhankelijk van de individuele gebruiker en gebruikte toepassingen dat Sony Ericsson er geen harde beloften over wil doen.

Zelf heb ik de update vanmiddag "over the air" binnengehaald en geïnstalleerd, je bent er ongeveer twintig minuten mee bezig: downloaden (via WiFi gaat dat zoals gezegd natuurlijk het snelst) en vervolgens laten installeren zonder dat je er omkijken naar hebt. Het lijkt wel raadzaam om het toestel als de hele update voltooid is zelf te resetten. Dus eerst wachten tot het toestel meldt dat de installatie van de update compleet is. Op dit moment kan ik nog niet zeggen wat de meest opvallende verbeteringen zijn - dit is dan ook meer een alert voor de bezitters van de X10 dan een test van de resultaten. Sony Ericsson staat er echter om bekend dat een update ook werkelijk een verbetering betekent.

De unbranded toestellen zijn zoals gewoonlijk het eerst aan de beurt. Sony Ericsson is nu dus klaar met deze firmware update in de pure vorm. De software updates voor de "branded" versies van T-Mobile, Vodafone en KPN komen vanzelfsprekend later aan bod. Omdat de toestellen draaien op het Android platform moeten deze "branded" updates eerst worden goedgekeurd door Google. Sony Ericsson meldt momenteel te onderzoeken hoe het daarmee staat.

Zelf kijk ik erg uit naar een verbetering van de stand-by tijd, waar immers iedere Android telefoon bij gebaat zou zijn. Hieronder vind je een afbeelding zoals je X10 moet weergeven na een geslaagde sofware update. In ieder geval zal het buildnummer wijzigen naar R2BA023. Zie onder.

PS. Mocht je niet weten hoe je kunt zien of een update beschikbaar is voor je, ga in "instellingen", naar "over de telefoon". Vervolgens zie je de optie "software-update" direct bovenin.

Over de auteur: Marc Wielaert