Entertainment
05 september 2005 - Ron Smeets

Finnen willen betalen voor mobiele TV

Daar waar onderzoeken in de VS spreken over weinig tot geen animo, blijkt dat mobiele gebruikers in Finland wel heil zien in 3G diensten als mobiel TV kijken en daar ook nog geld voor over hebben.

Wat wel gezegd moet worden is dat het Finse onderzoek gehouden werd onder de 500 proefpersonen die de afgelopen maanden hebben mogen genieten van een pilot project voor audiovisuele diensten op mobieltjes.

Ruim 41% van de 'testkijkers' zei bereid te zijn om de mobiele TV diensten tegen betaling te willen afnemen, mits er een flat-fee abonnement tegenover stond van rond de 10 Euro. Zo'n 58% is er zelfs van overtuigd dat mobiel TV kijken razend populair zal worden.

Het zal u niet helemaal verassen dat onder de 20 meest bekeken programma's naast de gewoonlijke Finse productie's ook veel nieuws en sport zat.

Opvallend was wel dat de gemiddelde kijker per dag zo'n 20 minuten voor het scherm zat. Zelfs de TV junkie's onder de testgroep kwamen niet verder dan een gemiddelde va zo'n 40 minuten. Daarnaast viel op dat men over het algemeen op andere tijdstippen mobiel TV keek dan dat men dat op de conventionele manier deed.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.