Nieuws
24 augustus 2005 - Ron Smeets

'Fietsgenerator' voor WiFi en VoIP in de rimboe

Uhhhm, wat!!?? Ja, jullie lezen het goed. Een bedrijfje in San Francisco heeft een fiets-aangedreven WiFi / VoIP netwerk uitgevonden.

Het doel dat de twee uitvinders hiermee voor ogen hebben is het ontwikkelen van een relatief goedkoop systeem waarmee draadloze communicatie in afgelegen (arme) gebieden mogelijk gemaakt wordt.

Het systeem bestaat uit een fiets, computer, telefoon en WiFi antenne. Het werkt op zich vrij simpel. Al fietsend wordt genoeg stroom opgewekt om de telefoon, computer en WiFi zendapparatuur te laten functioneren. De telefoon en PC zetten vervolgens een VoIP gesprek op en de WiFi antenne zendt e.e.a. naar een centrale waar het gesprek gekoppeld wordt aan een normale telefoonlijn om verder afgehandeld te kunnen worden.

Ht is ook mogelijk om meerdere fiets-stations in serie te schakelen om grotere afstanden naar centrales te kunnen overbruggen. Elk 'tussenstation' heeft een maximaal bereik van ca. 12km en kan ca. 15 telefoongesprekken gelijktijdig verzenden, dus met genoeg fietsers kun je de hele sahara voorzien van een WiFi en VoIP netwerk, mocht iemand dat nodig vinden. De prijs per compleet station valt met ca 2000 dollar nog reuze mee.

Overigens beschikken de fiets-stations ook over zonnecellen, zodat overdag niet zo hard gefietst hoeft te worden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.