Nieuws
20 juni 2016 - Ron Smeets

Fairphone; De Max Havelaar van de smartphone industrie Fabrikant heeft nu een conflictvrije keten voor vier 'conflictmineralen'

Enkele jaren geleden werden Nokia en andere telefoon fabrikanten beticht van het feit dat ze niet of nauwelijks letten op de herkomst van de mineralen en grondstoffen als wolfraam, tin, tantanium en goud. Het bleek dat veel van deze grondstoffen gewonnen werden door bedrijven die het niet zo nauw namen met de mensenrechten, slavernij, arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

Fairphone is al enkele jaren de Max Havelaar onder de smartphone fabrikanten. Waar Max Havelaar zich inzet voor eerlijke prijzen voor boeren die bananen, koffie, cacao en andere exotische producten verbouwen maakt Fairphone zich hard voor de inkoop van conflictvrije mineralen en grondstoffen voor de smartphone industrie.

Vandaag maakte Fairphone bekend dat men er in geslaagd is om een transparante, conflictvrije keten op te zetten voor de productie van vier conflictmineralen. Voor Tin, Tantaal en Goud was dit al een feit en daar is nu ook Wolfraam (Tungsten) aan toegevoegd.

Fairphone was al de eerste smartphone fabrikant die zich overactief inzette voor conflictvrije grondstoffen en heeft daar nu dus weer een schepje bovenop gedaan. Inmiddels heeft de fabrikant ook al meer dan 100.000 'fair trade' smartphones verkocht.

Uit het persbericht:

Fairphone startte in 2010 een campagne om het bewustzijn met betrekking tot het gebruik van conflictmineralen in consumentenelektronica te vergroten.

De meeste consumenten weten nog steeds niet hoe hun producten worden gemaakt, waar de materialen vandaan komen en hoe ze worden ingekocht. Zo bevat een smartphone ongeveer veertig verschillende mineralen die afkomstig zijn uit alle delen van de wereld. In de mijnbouwsector, de basis van de toeleveringsketen van mineralen, zijn schendingen van milieu- en mensenrechten, variërend van vervuiling en gevaarlijke arbeidsomstandigheden tot kinderarbeid, een veel voorkomend probleem.

Fairphone trad toe tot programma's als het Conflict Free Tin Initiative (CFTI) en Solutions for Hope en begon voor de Fairphone 1 tin en tantalum te betrekken uit mijnen in Zuid-Kivu en Katanga, DRC, die officieel waren aangemerkt als conflictvrij. Dankzij de productie van haar laatste telefoon, de Fairphone 2, kon de onderneming haar activiteiten verder uitbreiden. Zo werd Fairphone begin dit jaar de eerste producent van consumentenelektronica met Fairtrade-goud in zijn productieketen.

Gelijktijdig met het opzetten van het proefproject voor Fairtrade-goud heeft Fairphone nauw samengewerkt met de Oostenrijkse smelterij Wolfram Bergbau und Hütten AG om het opnieuw openstellen van de handel in wolfraam uit Rwanda te steunen. Vandaag kondigt Fairphone met veel genoegen aan het conflictvrije wolfraam officieel te zullen opnemen in haar toeleveringsketen. Uitgaande van het huidige productieschema zal dat wolfraam vanaf augustus aanwezig zijn in het trilmechanisme van de Fairphone 2. Daarmee is Fairphone erin geslaagd een transparante inkoop van alle vier in de Dodd-Frank Act genoemde conflictmineralen te realiseren.

Bron: Fairphone

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.