Nieuws
28 februari 2012 - Chris Bannink

Facebook zet vol in op HTML5 en mobiel betalen

Naast al het toestelnieuws op het Mobile World Congres is er ook een zeer uitgebreid congres programma met sprekers uit de hele wereld. Een van de keynotes gisteren werd gegeven door Brett Taylor, de CTO van Facebook. Hij kondigde aan dat Facebook actief gaat participeren in een aantal mobiele webinitiatieven die focussen op technologie standaarden en betaalmogelijkheden.

"Ondanks de ogelovelijke hoeveelheid werk die we moeten verzetten om het mobiele web groot te maken, ben ik erg optimistisch. In al mijn jaren in deze industrie heb ik nog niet zoveel gecoordineerde inzet gezien over alle segmenten heen. Er zijn moeilijke problemen, maar geen zaken die we niet kunnen oplossen. En samen gaan we die oplossen." 

Met HTML5 zou de fragmentatie in de toestellen voor een gedeelte opgelost kunnen worden, maar je ziet dat er in 100 devices 100 verschillende versies zijn. Om dit op te lossen spreekt Facebook met 30 verschillende handsetmakers, operators en ontwikkelaars via een W3C groep genaamd Core Mobile Web Platform, die met name het evangelie van HTML5 mobiele webstandaarden gaan prediken. Partners zijn onder andere Samsung, HTC, Sony, Nokia, AT&T, Verizon, Vodafone, Orange, Telefonica, KDDI en Softbank. Hij noemde speciaal nog Ringmark, een manier om te monitoren of devices goied werken op de HTML5 standaarden. "We zijn pragmatisch, we weten dat standaarden zijn pas goed door de implementaties die er van worden gemaakt."

Ook over mobiele betaalmogelijkheden was hij duidelijk niet te spreken: “right now, the payments experience of the mobile web is just broken.” Zelfs met operator billing support de implementaties van vandaag de dag hebben nog sms device verificatie nodig, waardooor gebruikers buiten de app om moeten gaan en ontwikkelaars honderden API's moeten integreren van operators over de hele wereld.

Om dit te tackelen kondigde de topman van Facebook aan dat ze een partnership met operators over de hele wereld hebben om zowel de eindgebruikers als ontwikkelaars experience rond operator billing te verbeteren. Te beginnen door het verwijderen van sms verificatie en het ontwikkelen van één SDK (software development kit) met zeer simpele technische specificaties. Hierdoor kan mobiel betalen worden zoals het zou moeten; een enkele stap om je aankoop te bevestigen. Partners in dit project zijn AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, T-Mobile USA, Verizon, Vodafone, KDDI and Softbank.

Over de auteur: Chris Bannink