Social Media
26 januari 2015 - Ron Smeets

Facebook maakt 'Lite' app voor goedkope (2G) Android smartphones Lichte versie van facebook gebruikt weinig geheugen en veel minder mobiele data

Facebook heeft een 'Lite' versie van haar mobiele Android app gemaakt. Die is speciaal bedoeld voor smartphone gebruikers die niet beschikken over een toestel met veel werkgeheugen en/of een snelle internetverbinding.

Facebook Lite neemt slechts 252Kb aan ruimte op een telefoon in beslag en de app is verder zo ontwikkeld dat hij veel minder data verbruikt. Dat laatste is vooral erg handig wanneer je facebook wilt raadplegen via een 2G mobiel netwerk waarbij de maximale download datasnelheden 128Kbps niet of nauwelijks ontstijgen. Een schril contrast met de (vele) tientallen Mbps snelheden waar wij inmiddels aan gewend zijn. Feitelijk is Facebook Lite een Android variant van Snaptu, de facebook app voor feature phones.

Het zal niemand verbazen dat Facebook Lite vooral in de zogenaamde ontwikkelende landen gepromoot wordt. Een testversie is momenteel onder anderen beschikbaar in Sri Lanka, Nigeria, Nepal, Soedan, Vietnam en Bangladesh. Vooralsnog is er alleen een Android variant. Dat er geen iOS versie in de maak is lijkt me logisch. Goedkope, 2G, iPhones zijn er niet. Ja, de allereerste iPhone uit 2007, maar die wordt al jaren niet meer verkocht. Ik ben wel benieuwd of er ook een Windows Phone versie komt. Die toestellen, hoewel ze bijna allemaal minimaal 3G aan boord hebben, zijn immers in ook al vanaf een paar tientjes te koop. Een prijsklasse die in bovengenoemde landen populair is.

De app staat overigens wel gewoon in de Google Play Store (zie link hieronder), maar hij is niet te benaderen vanaf Android smartphones hier. Ik heb een aantal toestellen geprobeerd, ook 'goedkopere', maar zonder resultaat. Ik had hem wel even willen uitproberen.

Letwel: wanneer je in de Play Store, vanaf je smartphone, zoekt naar Facebook Lite, dan vind je wel de Facebook Lite WebApp, maar die is van een third party ontwikkelaar en heeft dus niets te maken met de Lite app van facebook zelf.

Bron (Google Play Store), via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.