Nieuws
10 december 2012 - Ron Smeets

'Facebook' berekening: 10 mljn WP8's over de toonbank in Q4

Ruim anderhalf jaar geleden werd dezelfde rekentruc, of beter gezegd formule, ook al eens uitgehaald om te bepalen hoeveel Windows Phone 7 toestellen er verkocht waren. Daarbij werd gekeken naar de stijging van het gebruik van de Windows Phone facebook app. Met een (ingewikkelde) rekensom werd toen door The Next web berekend dat per actieve (Windows Phone) facebook gebruiker zo'n 6750 Windows Phone toestellen verkocht zouden moeten zijn. Achteraf bleek die formule aardig overeen te komen met de werkelijke verkoopcijfers.

Nu heeft The Next Web dezelfde formule ook toegepast op Windows Phone 8 en daaruit komt de voorspelling dat Microsoft (en haar partners) tussen oktober en nu 4.235.012 Windows Phone toestellen verkocht zouden zijn.

Echter, volgens WMPowerUser is de ratio tussen facebook gebruik en verkoop van Windows Phone toestellen in de afgelopen anderhalf jaar veranderd (zie grafiek hieronder) en zij komen dan ook uit op zo'n 7 miljoen verkochte Windows Phone smartphones, tot dusver in dit kwartaal. Als dat klopt dan kan het totaal voor Q4 uitkomen op ruim 10 miljoen. En dat komt dan weer overeen met de uitspraken van Steve Ballmer dat Windows Phone 8 vier keer meer (en sneller) verkoopt dan de vorige versie. Daarvan werden in Q4 van 2011 namelijk zo'n 2.7 miljoen exemplaren verkocht.

Tsja, je kunt altijd wel een manier vinden om naar een bepaalde uitkomst toe te rekenen ;-) Laten we vooral eerst de officiele verkoopcijfers afwachten die, onder andere, in de kwartaalcijfers van Nokia vermeld zullen worden. Ja, de vraag naar Windows Phone 8 (en dan vooral de Lumia's) is groter dan vorig jaar. Dat is de afgelopen weken al meerdere keren door diverse bronnen (providers en winkels die de toestellen verkopen) bevestigd.

Bron: TNW, WMPowerUser

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.