Nieuws
19 januari 2016 - Ron Smeets

Fabrikanten in gebreke door late, en 'te korte', uitrol van Android updates? Beveiligingsupdates en nieuwe systeem software zijn twee verschillende zaken

Het is groot nieuws. De Consumentenbond daagt Samsung in een kort geding voor de rechter om de fabrikant te dwingen haar Android smartphones sneller en langduriger van updates te voorzien. Op zich een goede zaak natuurlijk want niemand wil dat apps, foto's video's en andere data op zijn of haar smartphone door het uitblijven van updates gevaar lopen voor hackers en virussen. Echter, ook deze medaille heeft twee kanten.

Ten eerste moet er een heel duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de uitrol van nieuwe Android (systeemsoftware) versies en beveiligings updates. Over die laatste kan ik heel kort en duidelijk zijn. Samsung, en alle fabrikanten, moeten er alles aan doen om beveiligingslekken zo snel mogelijk te dichten. Zowel bij de meest recente als alle andere nog gangbare Android versie's en apps. Iemand die vandaag in de winkel een Galaxy S4 koopt met Android KitKat (of Lollipop update) mag niet het slachtoffer worden van een beveiligings issue omdat zijn toestel in 2013 op de markt gekomen is. Hetzelfde geldt mijns inziens voor iemand met een nog ouder toestel en een oudere Android versie, zolang Google deze versie officieel ondersteunt. Ja, ook Ice Cream Sandwich hoort daar nu dus nog bij. Wereldwijd draait 30% van alle Android toestellen nog op een versie van het OS die ouder is dan KitKat (2013).

In de praktijk hebben de meeste fabrikanten, ook Samsung, zich overigens al gecommitteerd aan het maandelijks (indien nodig) uitrollen van een beveiligings update. Echter die gelden nog niet voor alle toestellen en ook de oudere modellen blijven daarvan nog verstoken. Dat moet hoe dan ook verbeteren in de komende periode. Of het kort geding tegen Samsung daar een rol ik kan spelen? Dat zal moeten blijken.

Voor wat betreft de update cyclus, en duur, van nieuwe Android versies ligt het verhaal een stuk ingewikkelder.

Al jaren is het zo dat de aankondiging van een nieuwe versie van het Android OS gevolgd wordt met honderden forum discussies en duizenden tweets, facebook updates en app'jes van Android smartphone eigenaren waarin letterlijk gesmeekt wordt om een snelle uitrol van de nieuwe Android versie naar hun Samsung, LG, HTC, Sony of Huawei. Die smeekbedes starten ieder jaar al ruim voordat de nieuwe software überhaupt beschikbaar is voor de fabrikanten zelf.

Wanneer Google de nieuwe Android versie in september aan de wereld presenteert dan zullen de eerste toestellen, doorgaans de Nexus modellen, pas in de loop van november en december geüpdate worden. Andere Android smartphones zijn pas daarna aan de beurt. Grofweg kun je zeggen, en ik zal Samsung als voorbeeld aanhouden (maar dit geldt voor vrijwel alle grote merken) dat de eerste updates, voor de meest gangbare modellen, eind december of begin januari verwacht kunnen worden. Dit jaar betekent het dat de Galaxy S5, Galaxy S6, Galaxy Note 4 en Galaxy Note 5 toestellen als eerste voorzien gaan worden van Android 6.0. Dat proces loopt momenteel nog en pas daarna, deels overlappend, zijn de oudere en goedkopere toestellen aan de beurt.

Waar de Consumentenbond zich nu, grotendeels terecht, druk over maakt is niet dit deel van het update proces. Samsung, en andere fabrikanten, voorzien doorgaans hooguit twee modeljaren van de nieuwste Android versie. Feit is dat veel toestellen vaak twee jaar na de lancering nog steeds nieuw in de winkels liggen. De kans bestaat dat je dan dus een nieuwe smartphone koopt met een Android versie die niet meer geüpdate zal worden. En dat zou eigenlijk niet mogen. Letwel, heel veel smartphone kopers die deze toestellen aanschaffen hebben vaak geen benul van het feit dat het uitblijven van updates nadelige gevolgen kunnen hebben. Ze komen er pas achter wanneer er iets mis gaat omdat een systeem- of beveiligings update uitblijft.

Maar hoe staat het dan met de oudere high-end modellen? De Galaxy S4, uit 2012, is op dit moment, begin 2016, nog altijd een populair toestel en bovendien een heel stuk voordeliger dan toen hij voor het eerst in de winkels verscheen. Welnu, je ziet dat juist die high-end toestellen, waarvan er in de afgelopen jaren vele (tientallen) miljoenen verkocht zijn, doorgaans wel langer voorzien worden van nieuwe Android systeemsoftware.

Je zou dus kunnen concluderen dat Samsung op economische gronden ervoor kiest om bepaalde toestellen, en dan met name de goedkopere modellen, niet te updaten. Het geschikt maken van de nieuwe Android versies voor toestellen kost ontwikkel-tijd, en dus geld. Voor de duurdere, en veel verkochte, high end modellen is dat wel rendabel, maar voor de goedkopere, minder populaire, modellen wellicht niet.

Hoewel dat ongetwijfeld een rol zal spelen is dat zeker niet het hele verhaal. De goedkopere toestellen, en zeker die van enkele jaren geleden, zijn uitgerust met 'mindere' hardware (tragere processor, minder werkgeheugen etc). Dit kan betekenen dat een nieuwe Android versie gewoonweg niet meer kan functioneren op 'oudere' (of inferieure) hardware. Daarnaast worden de oudere toestellen vaker verkocht in combinatie met een provider prepaid pakket waardoor de software dus aangepast is naar de eisen en wensen van de betreffende provider. Het ontwikkelen van een update is dan meer werk en zal in samenwerking met de provider uitgevoerd moeten worden.

Overigens moeten providers alle, ook niet aangepaste, software updates controleren en goedkeuren. Dat heeft niet alleen invloed op de doorlooptijd van updates voor prepaid toestellen maar ook op die van simlock vrije smartphones.

Kortom het verplicht stellen van systeemsoftware updates (nieuwe Android versies) voor een langere tijd voor alle verkochte smartphones is geen exacte wetenschap. Hetzelfde geldt voor het bepalen van een maximale tijdspanne waarbinnen een nieuwe Android versie uitgerold moet worden. Waar ik het wel roerend eens mee ben is het feit dat de huidige update strategie van Samsung, en de meeste andere fabrikanten, nogal wat te wensen over laat. Misschien dat een kort geding daar in positieve zin iets aan kan bijdragen. Alhoewel... de meeste fabrikanten, en zeker in de telecom wereld, hakken voortdurend met juridische bijlen op elkaar in en zijn meesters in het indienen van hogere beroepen en het rekken van rechtszaken. Laten we hopen dat ze het geld daarvan dit keer in de ontwikkeling van software- en beveiligings updates gaan steken.

Tot slot nog even dit. Het argument van de 'inferieure' hardware wordt de komende tijd steeds minder actueel omdat ook de goedkope (instap) smartphones tegenwoordig uitgerust worden met hardware die geschikt is voor de nieuwste Android versies. Al weet je natuurlijk nooit zeker waar Google en haar ontwikkelaars over een jaar (of twee) weer mee op de proppen komen.

En dan de hamvraag: Blijven de fabrikanten nu in gebreke of niet? Mijns inziens doen ze in beide gevallen, beveiligings- en Android updates, in ieder geval nog niet genoeg. Het kan, en moet beter, dat is wel zeker.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.