Nieuws
06 november 2017 - Ron Smeets

EZ: 5G uitrol start 2020 in Nederland Zitten de providers wel te wachten op een snelle uitrol?

In 2019 worden de frequenties, in de 700MHz band, voor 5G geveild. In een interview met Telecompaper zegt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat men verwacht dat de Nederlandse uitrol van de eerste 5G netwerken al in 2020 zal starten. 

Geen specifieke steden, zoals Brussel dat voorstelt
De EU heeft in een plan voor de ontwikkeling van 5G in Europa voorgesteld dat men streeft naar minimaal één 5G-stad per land in 2020. Nederland zal zich echter niet specifiek op één stad richten en verwacht dat er in de loop van 2020 al meerdere steden voorzien zullen zijn van 5G dekking. Het Ministerie van EZ en Klimaat baseert die verwachting op de uitrol van de 800Mhz (4G) band. Kort na de frequentieveiling startten providers in 2013 al relatief snel met die uitrol. Dat zal in 2019, wanneer de 700MHz 5G frequenties geveild worden, waarschijnlijk weer zo gaan. Voordeel is wel dat deze lagere frequentie - 4G maakt behalve van de 800Mhz onder andere ook gebruik van de 2600Mhz band – landelijke 5G dekking relatief snel te realiseren is. Hoe lager de frequentie, des te groter het bereik van een zendmast. Storende factoren als bebouwing hebben nu eenmaal minder invloed op de kwaliteit en reikwijdte van een mobiel signaal.

Staan de providers wel te springen om 5G uit te rollen?
Het is natuurlijk de vraag of de verschillende providers inderdaad hetzelfde uitrol-plan gaan hanteren als enkele jaren geleden met 4G. In de toekomst kijken blijft een hachelijke onderneming, wanneer je daar conclusies aan wilt verbinden. Maar er is mijns inziens nog een ‘beperkende’ factor. Ten tijde van de 4G frequentieveiling waren de providers er op gebrand om de trage 3G netwerken te vervangen. Deels omdat die netwerken niet meer voldeden aan de almaar groeiende vraag van consumenten en bedrijven. Deels ook omdat 3G/HSPA netwerken van sommige providers, T-Mobile is daar het beste voorbeeld van, technisch niet meer verder uitgebreid konden worden. Die moesten sowieso ‘opnieuw’ beginnen. De uitrol van 4G was daar het geijkte moment voor. Tot slot was de switch van 3G naar 4G ook een uniek upselling moment voor de providers. Veel consumenten hadden nog relatief goedkope abonnementen met veel, en zelfs onbeperkte, data voor nog geen twee tientjes per maand. Inmiddels zijn er ook wel weer abonnementen met onbeperkte data op 4G, maar dan wel voor 25 tot 35 euro per maand.

4G+ is snel genoeg voor de normale consument
En dan is er nog een argument dat tegen de snelle uitrol van 5G spreekt. De huidige 4G+ netwerken kunnen met gemak al datasnelheden van 300+ Mbps leveren. Dat is voor veel consumenten al meer dan ze thuis, via een vaste verbinding, hebben. Er wordt door sommige providers zelfs al geëxperimenteerd met snelheden die de 600Mbps ontstijgen en de verwachting is dat de grens van 1GBps, technisch al mogelijk, ook nog geslecht gaat worden op 4G+, of 4.5G. Nu hebben 5G netwerken nog andere voordelen die ook voor consumenten interessant kunnen zijn. Doordat de zogenoemde ‘latency’, of vertraging tijdens het opbouwen van een verbinding en versturen van, met name, kleine datapaketten, van 5G netwerken veel lager ligt kan dat netwerk ook gebruikt worden voor diensten als zelfrijdende auto’s en medische toepassingen waarvoor de vertragingen van het 4G netwerk nu nog te groot zijn. Kortom, 5G gaat er zeker komen, maar dat was ook niet de discussie. Of dat voor de ‘gewone’ consument al (op grote schaal) in 2020 zal zijn? Dat denk ik niet. Maar ook die voorspelling valt in de categorie ‘Glazen Bol’ ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.