Toestellen
08 oktober 2008 - Ron Smeets

Extreme test van de Motorola ZN5

Kijk, ik ben helemaal vóór het grondig testen van toestellen zodat iedereen die zijn zuur verdiende spaarcenten uit wil gaan geven bij de keuze voor een bepaald merk/model niet alleen op de blauwe ogen van de verkoper of reclame teksten van de fabrikanten hoeft te vertrouwen.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat in de betreffende tests juist die zaken beoordeeld worden waarvoor het toestel bedoeld is.

De Russen die de afgelopen dagen of weken de Motorola ZN5 onder handen genomen hebben zijn dat doel overduidelijk voorbij geschoten

Ze hebben deze Camphone namelijk behandeld alsof ze een Sonim X1 of Samsung M110 in handen hadden. Misschien dat het woord Camphone in het Russisch iets heel anders betekent. Zou kunnen natuurlijk.

Enfin, uit de review komt naar voren dat de Motorola ZN5 niet bij -20 moet bewaren, hoewel hij zich daar redelijk dooheen sloeg. Verder is ook de wasmachine, die overigens niet gevuld was met water, geen goede verstopplaats. Volgens de Russen kun je met de ZN5 wel met een gerust hart in de zandbak of op het strand gaan liggen. Zand had namelijk weinig invloed op de werking van het toestel. Wel moesten ze daarna het scherm demonteren, zand ertussen uit halen en weer vastlijmen.

Echt mis ging het pas bij de 'auto-test'. Wanneer de ZN5 overreden wordt is de kans groot dat hij dit, net als de gemiddelde kat, egel of haas, niet overleeft. Om er helemaal zeker van te zijn dat deze Motorola geen telefoon voor survival of extreme (weers)omstandigheden sloten de Russen hun tests af met het onderdompelen van de ZN5 in bier en water.

Helemaal verbazingwekkend is het eindoordeel. Van de 30 punten die de ZN5 in deze test kon scoren kreeg hij er 23. Met andere woorden, volgens de reviewers is het een toestel dat tegen een stootje kan. Vreemd, want na de auto- en watertests was hij toch echt nauwelijks nog te gebruiken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.