Entertainment
07 december 2010 - Ron Smeets

Extreme kou zorgt voor dalend smartphone gebruik

Het is, zeker in sommige delen van Nederland, nog steeds volop winter. Hier in Limburg vriest het, met uitzondering van afgelopen zondag, al bijna tien dagen zowel 's nachts als overdag.

Vodafone heeft de afgelopen week gemerkt dat met de tot poolwaarden dalende temperaturen ook het gebruik van mobiel internet kelderde.

Uit een vergelijking van gegevens van Vodafone en het KNMI kan opgemaakt worden dat toen de temperatuur 10 graden onder normaal voor de tijd van het jaar lag, het gebruik van de smartphone met ruim 20 procent daalde. Vanaf 1 december daalde het gebruik van de smartphone onder Vodafone klnaten aanzienlijk. Het gebruik van de iPhone liet in de koude week een daling tot bijna 40 procent zien.

Volgens klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI is de forse daling op 1 december goed te verklaren. "Toen was het snijdend koud met een gevoelstemperatuur van rond de min 15 graden. "Op dat moment is er gevaar voor bevriezing van lichaamsdelen, zoals de vingers.''

Anderzijds zorgde de eerste sneeuwval juist voor een toename van bellen en sms'en. Op 29 november, toen de eerste sneeuw viel, werd er tijdens de spits tot 19 procent meer gesmst en gebeld. ,,Het was toen al een paar dagen koud, maar iedere keer als de eerste sneeuw valt, is het even wennen'', stelt het KNMI.

Wel werd er volgens Vodafone in deze koude periode meer thuisgewerkt, onderweg in de trein of op andere locaties vanaf de laptop of tablet toen de sneeuw eenmaal zijn intrede had gedaan. ,,Sinds maandag nam het gebruik van mobiel internetten via laptops met 45 procent toe vergeleken met de week ervoor.'' Dat gebruik bleef de hele week hoger. Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.