Nieuws
16 december 2015 - Ron Smeets

Extra capaciteit mobiele netwerken rondom Serious Request En de Gemeente Heerlen vergroot tijdelijk de capaciteit van het gratis WiFi netwerk in de binnenstad

Over enkele dagen worden, zoals elk jaar, weer drie 3FM DJ's opgesloten in het zogenaamde Glazen Huis. Dat staat dit jaar op het Pancratiusplein in Heerlen. Van voorgaande jaren weten we dat rondom het huis vrijwel continu duizenden bezoekers aanwezig zijn die de uitzendingen van Serious Request bekijken en/pf de opbrengst van acties komen afleveren in de brievenbus(sen). Daarvan worden natuurlijk ook driftig foto's en updates op Twitter, Facebook, Instagram en andere sociale netwerken geplaatst. Het zou mooi zijn als de mobiele netwerken die drukte probleemloos kunnen verwerken.

De binnenstad van Heerlen verwacht dat dagelijks gemiddeld 70.000 bezoekers het Glazen Huis komen bezoeken. Gedurende de zes dagen zullen 3.000 tot 6.000 bezoekers continu op en rond het Pancratiusplein zijn. Tijdens de finale op het Burgemeester van Grunsvenplein worden zelfs 10.000 tot 12.000 bezoekers verwacht. Kortom, extra zendcapaciteit zal geen overbodige luxe zijn. Welnu, Vodafone meldde in een officieel persbericht dat de provider extra netwerkcapaciteit in Heerlen opgeschakeld heeft. En de andere providers dan?

Daar kom ik zometeen op terug, maar eerst even dit. In de binnenstad van Heerlen mag iedereen gebruik maken van een gratis toegankelijk, openbaar, WiFi Netwerk; 'Free WiFi Heerlen'. Dat bestaat al een tijdje maar is, zo bleek bij navraag aan de gemeente, vernieuwd. Bovendien worden tijdens en rondom Serious Request diverse maatregelen genomen om de capaciteit van dat gratis WiFi netwerk te vergroten.

"Wij hebben een opdracht verstrekt aan Ziggo om de komende maanden WiFi te activeren in de binnenstad. Dat betekent dat 30 straatkasten van Ziggo in de binnenstad geactiveerd worden voor gratis WiFi: 'Free WiFi Heerlen'. Om (tijdens Serious Request, red.) goede dekking te krijgen in de gehele binnenstad moeten op twee plekken access points bijgeplaatst worden en één access point moet worden aangepast. Een en ander gebeurt op het Pancratiusplein (in de camerabewakingsmast) en het Corio-plein (in de camerabewakingsmast). Op de Bongerd komt het aangepaste access point. Tijdens het event zelf komen er nog drie extra access points op het Pancratiusplein en drie extra access points op de Bongerd. Verder wordt nog een aantal kasten op het schouwburgplein geactiveerd, waardoor daar tijdens het slotevent ook WiFi is", aldus een woordvoerder van de Gemeente Heerlen.

Ben je van plan om de komende dagen het Glazen Huis te bezoeken dan kun je dus gratis gebruik maken van 'Free WiFi Heerlen'. Daarvoor heb je geen toegangscode nodig. Je moet alleen even de voorwaarden accepteren wanneer je de eerste keer verbinding met het WiFi netwerk maakt.

Dat is natuurlijk al goed om te weten want gratis WiFi is altijd beter dan het opsouperen van je eigen, betaalde, databundel. Toch kan ik mij voorstellen dat op hele drukke tijden het WiFi netwerk mogelijk tog trager, of moeilijker bereikbaar, zal zijn. Gelukkig hebben we ook nog drie grote landelijke, mobiele, netwerkproviders. En die hebben vlakbij Heerlen, in Landraaf, in juni al bewezen dat ze in staat zijn de capaciteit van hun mobiele netwerken zodanig aan te passen dat de 60.000 bezoekers van PinkPop drie dagen probleemloos bereikbaar waren, en bleven. De vraag is natuurlijk of die providers de zes dagen voor Kerst ook extra netwerkcapaciteit gaan inzetten voor de duizenden bezoekers van het Glazen Huis in Heerlen.

Zoals gezegd maakte Vodafone vandaag bekend dat de provider rondom de locaties van Serious Request in Heerlen enkele extra masten geplaatst heeft om de capaciteit van haar mobiele netwerk tijdelijk te verhogen. Dat gebeurt met behulp van een mobiele zendmast op het Burgemeester van Grunsvenplein en enkele zogenaamde small cells rondom het Pancratiusplein, daar waar het Glazen Huis zelf staat. Die moeten volgens de provider ruim voldoende exrta capaciteit leveren om de extra drukte tijdens de zes dagen dat het Glaze Huis in Heerlen staat te kunnen afhandelen.

Uiteraard heb ik ook navraag gedaan bij KPN en T-Mobile. KPN liet desgevraagd weten dat ook zij gezorgd hebben voor extra netwerkcapaciteit in de Heerlense binnenstad.

"KPN heeft ook tijdelijk extra capaciteit ingezet rondom de locatie van Serious Request in Heerlen. Het gaat om een XXL mast op het Pancratiusplein, en ook de zendmasten in de buurt worden voorzien van speciale instellingen die de capaciteit verhogen. Kortom, we hebben er vertrouwen in dat we rondom de locatie van Serious Request in Heerlen voldoende extra capaciteit hebben ingezet om onze klanten een uitstekende netwerkervaring te kunnen bieden."

T-Mobile liet weten nog terug te komen op mijn vraag maar een woordvoerder van de provider zei wel al dat de kans bestaat dat T-Mobile geen extra voorzorgsmaatregelen (om de capaciteit van het netwerk te verhogen) hoeft te nemen. Het netwerk van de magenta provider is in sommige steden zo ingericht dat de capaciteit groot genoeg is om dit soort extra netwerkverkeer probleemloos af te kunnen handelen. Als ik nog meer informatie van T-Mobile ontvang dan zal ik dat zeker nog aan dit artikel toevoegen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.