Nieuws
29 september 2008 - Ron Smeets

Even voorstellen: Cowboy David

Deze week mogen wij weer een nieuwe Cowboy in ons midden verwelkomen. Hij stelt zich zelf even aan jullie voor.

Mijn naam is David Smits. Ik ben een van de oprichters van het Internetbureau Basket Builders, waar ik tot begin 2007 mede-eigenaar was. Inmiddels ben ik een nieuw bedrijf gestart: MoboUBiq. Deze onderneming houdt zich bezig met het ontwikkelen van een framewerk voor object- en locatie-gebaseerde diensten, ook wel context-aware genoemd.

Locatie-gebaseerde diensten zijn jullie waarschijnlijk wel bekend: dit zijn diensten die je op je mobiele telefoon krijgt afhankelijk van de plek waar je je bevindt. Het bekendste voorbeeld hiervan is Google maps op je mobiel. Die applicatie is namelijk ook een zoekdienst voor bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde restaurants.

Object-gebaseerde diensten zijn afhankelijk van een object; bijvoorbeeld een pak rijst, of een filmposter. Een mobiele telefoon kan een object herkennen door een RFID chip of door barcodes, en maakt het vervolgens mogelijk objecten te koppelen aan het Internet waardoor je een "Internet of Things" krijgt.

In de mobiele telecom wereld staat de komende jaren veel te gebeuren doordat de telefoon geavanceerder gaat worden en locatie- en object-gebaseerde diensten gaan doorbreken. Op dit blog wil ik jullie graag op de hoogte houden van deze spannende ontwikkelingen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.