Nieuws
30 juni 2011 - Ron Smeets

Europese roaming tarieven vanaf morgen (1 juli) weer omlaag

Morgen is het 1 juli. Dat is de dag dat de volgende, door de EU in 2009 opgelegde, verlaging van de roaming tarieven binnen de landen van de Europese Unie, ingaat.

Vanaf morgen mag een mobiel gesprek vanuit het buitenland (binnen de EU dus), niet meer kosten dan 42 cent per minuut (incl. BTW), dit was 46 ct. Gebeld worden kost dan nog maximaal 13 ct p/minuut (incl. BTW). Dat was tot en met vandaag nog 18 ct. De nieuwe tarieven gelden tot en met 30 juni 2012.

Dat is dus goed nieuws voor iedereen die de komende periode (op vakantie) naar het buitenland gaat. Volgens EU-Commisaris Neelie Kroes (foto) is dit echter nog lang niet het einde van de tariefverlaging voor roaming kosten binnen de EU. In september van 2010 sprak zij al haar voornemen uit om te streven naar de totale afschaffing van de roaming kosten in de landen van de Europese Unie. Die uitspraken heeft Kroes nu nogmaals bevestigd. "De nieuwe maximale tarieven zijn een tijdelijke oplossing voor roaming kosten binnen de EU, maar de commissie zal binnenkort met nieuwe, lange termijn, voorstellen komen om het probleem, dat vooral te maken heeft met het gebrek aan concurrentie, voorgoed op te lossen.", aldus Nikkelen Neelie.

Overigens worden vanaf morgen ook de nieuwe maximale dataroaming tarieven van kracht. Dit zijn echter bedragen die gebaseerd zijn op het tarief dat operators aan elkaar maximaal in rekening mogen brengen voor data roaming van klanten in het buitenland. Tot en met vandaag was dat 95 cent per MB (inclusief BTW). Vanaf morgen is dat 60 cent per MB. In hoeverre deze nieuwe tarieven van invloed zullen zijn op de daadwerkelijke data roaming kosten binnen de EU is niet te zeggen. Dat ligt aan de concurrentiestrijd tussen de diverse providers, maar gezien het feit dat die al geruime tijd roepen dat de kosten voor mobiel internet omhoog moeten, of in ieder geval beter afgestemd moeten worden op de mate van het gebruik, denk ik niet dat we daar op korte termijn veel van terug zullen zien op onze mobiele datarekening.

Daarbij moet wel gezegd worden dat een aantal (Nederlandse) providers onlangs nieuwe, goedkopere, data roaming tarieven voor gebruik binnen de EU geintroduceerd hebben. T-Mobile presenteerde Travel & Surf en ook Vodafone heeft inmiddels een aardige oplossing voor vakantiegangers en andere klanten die (regelmatig) in het buitenland vertoeven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.