Nieuws
07 november 2006 - Ron Smeets

Europese roaming tarieven met 22% gedaald

Uit een onderzoek van AT Kearney is gebleken dat het mobiel bellen en gebeld worden in get buitenland het afgelopen jaar in Europa gemiddeld 22% goedkoper geworden is.

Deze zomer betaalden mobiele bellers gemiddeld 65 Eurocent per minuut dat ze in net buitenland belden of gebeld werden. Een jaar eerder lag het gemiddelde nog op 83 Eurocent.

Het onderzoek is gebaseerd op de gegevens van mobiele operators in 19 Europese landen met gezamenlijk 234 miljoen abonnees. Een overzicht van de tarieven van de diverse Telco's en landen is hier terug te vinden.

Een deel van deze prijsdaling is het gevolg van de 'natuurlijke' concurrentie tussen de diverse operators, maar toch vooral ook het directe gevolg van de eerder dit jaar aangekondigde maatregelen van de Europese Commissie als de Telco's hun woekerprijzen niet eigenhandig (voor de zomer van 2007) naar een acceptabel niveau zouden brengen.Gerelateerde links:
Europese website over roaming kosten
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Wa' kos da'? Mobiel bellen in het buitenland
Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
Vodafone en T-Mobile verlagen roaming tarieven
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.