Nieuws
09 januari 2013 - Ron Smeets

Europese providers willen meer samenwerken

Jarenlang werden de verschillende Europese providers door de EU gedwongen om de roaming tarieven voor mobiel bellen, SMS en data verkeer, te verlagen. Intussen werden ze ook beschuldigd van het maken van verboden prijsafspraken. Kortom, de EU, bij monde van Viviane Reading en Neelie Smit-Kroes, zit de providers al een tijdje op de nek.

Nu hebben enkele topmannen van de grote providers (waaronder Telefonica, Vodafone, T-Mobile, O2 en waarschijnlijk ook KPN) gesproken over de mogelijkheid van het opzetten van een pan-Europees mobiel netwerk. Dat zou het einde betekenen van de verschillende 'lokale' mobiele netwerken. Een goed plan?

Daar lijkt het zo op het eerste gezicht wel op. Een europees mobiel netwerk zou er toe kunnen leiden dat roaming kosten, binnen Europa, helemaal tot het verleden kunnen gaan behoren. De vraag is echter of dat het primaire doel is van de verschillende providers. Vooralsnog wordt vooral gesproken over voordelen als lagere investeringskosten (de kosten voor de technische uitrol van 4G/ LTE netwerken bijvoorbeeld). Daarvoor denken de providers aan het opzetten van een gezamenlijk bedrijf waarin de investeringen en schulden die gemaakt worden voor de bouw van mobiele infrastructuren ondergebracht kunnen worden.

De samenwerking zou ook kunnen leiden tot een beperking van het aantal Europese providers zoals dat ook in grote landen als de VS en China het geval is. Daar kunnen de vele honderden miljoenen mobiele klanten slechts uit een beperkt aantal providers kiezen. Het idee is dat de providers, met veel grotere klantenbestanden, ook concurerendere prijzen kunnen gaan bieden. Een bijkomend voordeel voor de grote providers is wel dat het voor de 'kleintjes', zoals Tele2 hier in Nederland, moeilijker wordt om een levensvatbare positie in de telecom markt te veroveren. En dat is nou precies wat de Nederlandse overheid, om maar eens een voorbeeld te noemen, niet wil.

Kortomt, het klinkt als een goede ontwikkeling voor de Europese mobiele bellers, maar de toekomst zal moeten uitwijzen of de Europese Unie, en de verschillende 'nationale' overheden en kartelwaakhonden' daar ook positief tegenover zullen staan.

Bron: Financial Times (abonnement nodig)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.