Toestellen
17 mei 2011 - Ron Smeets

Europese prijskaartjes Nokia E6 en X7 lopen nogal uiteen

De Nokia E6 en X7 werden ruim een maand geleden officieel gepresenteerd. Inmiddels duiken beide toestellen voor pre-order al op in (online) winkels in Duitsland, Portugal en Finland. Wat daarbij opvalt is dat de prijzen van beide toestellen, maar vooral die van de X7, nogal uiteen lopen.

Vooralsnog lijkt het erop dat Finse kopers de beste deal krijgen. De Nokia E6 kost daar namelijk 398 Euro en de X7 is met 405 Euro nauwelijks duurder. In Duitsland liggen de prijzen iets dichter bij de bedragen die door Nokia zelf genoemd werden (439 Euro voor de E6 en 479 Euro voor de X7) tijdens de presentatie.

Duitse kopers moeten, in deze pre-order fase, rekenen op een prijskaartje van 429 Euro voor de E6 en 459 Euro voor de X7. De toestellen worden daar dan ook via de officiele Online Nokia Shop aangeboden. Portugal, waar vooralsnog alleen de Nokia X7 als pre-order wordt aangeboden, spant de kroon met een prijskaartje van 489,90 Euro. Waarom de prijzen van beide toestellen in deze drie landen zo uiteen lopen is niet bekend, maar helemaal vreemd is het niet. Nokia heeft dat in het verleden wel eens vaker gedaan. Dan kregen kopers in landen waar de toestellen duurder aangeboden werden doorgaans wat extra accessoires of services erbij geleverd. Daarvan is nu, zo lijkt het, echter geen sprake. Wellicht dat Nokia experimenteert met verschillende prijskaartjes om te zien wat potentiële kopers 'over hebben' voor de nieuwste Symbian modellen.

Nederlandse of Belgische pre-order prijzen voor de Nokia E6 en/of X7 heb ik nog niet kunnen vinden. Overigens liet Nokia enkele dagen na de presentatie van beide toestellen al weten dat de X7 vermoedelijk NIET in Nederland op de markt gebracht zal worden, maar inmiddels wordt ook gespeculeerd dat sommige winkels of providers wel degelijk interesse hebben om ook de Nokia X7 in Nederland te gaan voeren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.