Nieuws
02 juli 2010 - Ron Smeets

Europese mobiele telefoonmarkt weer aardig in de lift

De Mobiele telefoonmarkt heeft nooit echt veel last gehad van de crisis en recessie van 2008/2009 maar dit jaar zitten de toestel verkopen, zeker in West Europa, pas weer echt goed in de lift.

In het eerste kwartaal van 2010 werden in de West Europese landen 42.7 miljoen toestellen verkocht, ruim 8% meer dan in het eerste kwartaal van 2009. Die getallen zijn met name te danken aan de explosieve groei van het aantal verkochte Smartphones.

Dat waren er in Q1 namelijk zo'n 12 miljoen, ofwel 57% meer dan een jaar geleden. Van het totaal aantal verkochte toestellen was 28% een Smartphone. Kijkend naar de diverse fabrikanten dan deden vooral Apple, RIM (BlackBerry) en HTC het bijzonder goed. Zij zagen hun smartphoneverkopen allemaal meer dan verdubbelen, vergeleken met het eerste kwartaal van 2009.

Het enige echte zorgenkindje, in West Europa, is Nokia. De Finnen zagen hun toestelverkopen met maar liefst 9% afnemen. In totaal verkost Nokia in het eerste kwartaal van 2010 14 miljoen toestellen hier in West Europa. Dat had ook tot gevolg dat het marktaandeel van Nokia fors terug liep, van 39% in Q1 2009 naar 33% in het eerste kwartaal van dit jaar.Het grootste deel van die daling is te wijten aan de enorn tegenvallende smartphone verkopen van Nokia. Daar waar verschillende fabrikanten in dat segment een verdubbeling van de verkopen noteerde moest Nokia het doen met een schamele 11%. Met als gevolg dat Nokia's marktaandeel in de smartphone sector daalde van 57% (Q1 2009) naar 41% in het eerste kwartaal van dit jaar.

Samsung komt intussen, in West Europa, heel erg dicht bij de nummer 1 positie. De Koreanen verkochten in het eerste kwartaal 18% meer toestellen (12.5 miljoen) en hebben nu een martkaandeel van 29%. In Nederland is de Koreaanse fabrikant al maanden groter dan Nokia.

Toestelverkopen / Martkaandeel West Europa, Q1 2010: West-Eu-Q1-2010-MobilePhoneSales

Smartphoneverkopen / Martkaandeel West Europa, Q1 2010: West-EU-SmartphoneSalesQ12010

Bron: DigiTimes / IDC

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.