Nieuws
19 november 2006 - Ron Smeets

Europese Commissie wil één 'Opta' voor heel Europa

Eurocommissaris Viviane Reding, bekend van de regelgeving rondom de internationale roaming tarieven, wil dat er één Europese telecom waakhond komt in plaats van de 25 verschillende 'Optas' die nu met elkaar door één deur moeten.

De huidige 'lokale' Opta's mogen van Reding blijven bestaan voor het reguleren van de lokale telecom markten en -netwerken, net zoals dat bij de Europese Centrale bank in verhouding tot de diverse nationale banken het geval is.

De voornaamste reden van Redings wens is het feit dat operators als France Telecom en Deutsche Telecom momenteel meer dan 80% van de Europese mobiele breedband netwerken in handen hebben en kleinere telco's en operators buiten de deur houden door de toegang tot die netwerken gesloten te houden. Eigenlijk hetzelfde liedje als aan in de begintijd van de GSM netwerken, een jaar of 10 geleden, het geval was.

Het zal niet makkelijk worden om e.e.a. gerealiseerd te krijgen. Niet alleen de bestaande 'Opta's' zullen zich gaan verzetten tegen de oprichting van een 'Europese baas-boven-baas', maar ook de grote Telco's zullen zich met hand en tand ertegen verzetten.

In Duitsland heeft de overheid zelfs al een telecomwet aangenomen waarin vastgelegd is dat kleine en andere concurrerende Telco's en Operators geen toegang tot het breedband netwerk van Deutsche Telekom kunnen claimen.Gerelateerde links:
Europese roaming tarieven met 22% gedaald
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Telco's bereiken accoord over nieuwe roaming tarieven
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
'OPTA's' blij met Europese regels voor roamingtarieven
Roaming tarieven met maximaal 95% omlaag
Engelse 'Opta' duikt ook in roaming tarieven
Europese website over roaming kosten
Opta hekelt hoge tarieven
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.