Nieuws
02 november 2010 - Ron Smeets

Europese Commissie stopt 22 miljoen Euro in Symbian

Tsja, wat moet ik hier nu van denken. De Europese Unie heeft vorige week besloten om 22 miljoen Euro in de Symbian Foundation te stoppen. De voornaamste reden is het feit dat de EU Symbian ziet als een belangrijk 'lokaal' platform met toekomst. 

Die toekomst stond overigens een beetje op losse schroeven omdat Nokia van plan is om kosten te gaan besparen hetgeen ongetwijfeld ook gevolgen zou hebben voor de ontwikkeling van Symbian. Welnu, de EU lijkt daar nu dus een stokje voor te steken door de Symbian Foundation financieel te gaan ondersteunen.

Het is de bedoeling dat Symbian wordt doorontwikkeld als een 'European Centric' mobiel platform. Dat project, vanaf nu bekend onder de naam SYMBEOSE (Symbian, the Embedded Operating System for Europe), wordt geleid door de Symbian Foundation. In totaal 24 Europese bedrijven zullen aan de ontwikkeling daarvan gaan werken. Van die 22 miljoen is 2.2 miljoen Euro afkomstig van de Nederlandse overheid en België draagt 720.000 Euro bij, zo meldt Tweakers.

De toekomst zal moeten uitwijzen of deze financiele injectie en de bemoeienis van de Europese Unie goed uit gaat pakken voor Symbian. Persoonlijk hoop ik dat een van de ontbindende voorwaarden het ontwikkelen van een compleet nieuw OS zal zijn, compleet met een nieuw team van (frisse) ontwikkelaars. Als ze verder gaan op de huidige voet, dan is het mijns inziens gedoemd te mislukken.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.