Geruchten
06 september 2007 - Ron Smeets

Europese 16GB UMTS iPhone op de Apple Expo?

Er is al veel geschreven en gezegd over de Europese iPhone. De voornaamste feature die telkens weer terug komt is het gebrek aan 3G datadiensten op de Amerikaanse versie, iets dat in Europa absoluut een nog groter gemis zou zijn omdat providers in sommige landen EDGE (2.5G) niet (meer) ondersteunen.

Toch zie ik de afgelopen maanden vooral geruchten en berichten over mogelijke releasedata, variërend van begin November tot eind December, van de iPhone in diverse Europese landen waar wel nog een EDGE netwerk actief is (Duitsland, Engeland, Frankrijk). Dat kan natuurlijk ook geen toeval zijn.

De jongens van Engadget Mobile concluderen nu echter dat de kans groot is dat Apple op de komende Expo in Parijs (startend op 25 September) een 16 GB, 3G versie van de iPhone gaat introduceren voor de Europese markt.

Zij baseren die conclusie op een aantal feiten en speculaties aan de hand van berichten en acties van Apple van de afgelopen weken.

- Apple en de diverse Telco’s hebben tijdens de afgelopen IFA in Berlijn totale radiostilte in acht genomen terwijl de besprekingen en contracten toch al zo goed als rond zijn. Hieruit zou je kunnen concluderen dat men het nieuws bewaart voor de Apple Expo. Bovendien heeft Apple in het verleden al eerder nieuwe producten aangekondigd op de Europese Expo.

- De 8GB versie van de iPhone is zojuist 200 dollar goedkoper geworden waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor een nieuw topmodel met dezelfde prijs als de vorige had (599 dollar). De 200 dollar die Apple hiermee ‘extra’ te besteden heeft voor haar nieuwe (Europese) topmodel zijn meer dan genoeg om de 8GB NAND geheugenmodule te vervangen door een van 16GB en er een triband UMTS chip in te plaatsen.

- Apple heeft in Juli aangekondigd dat men de informatie omtrent de Europese iPhone eind Q3 bekend zou maken. Dat is dus eind September, gelijk met de Apple Expo.

Natuurlijk is het allemaal nog speculatie, roddel en achterklap, maar zou het niet mooi zijn als we de 3G iPhone eind deze maand al in Parijs kunnen bewonderen?Gerelateerde links:
iPhone deal Vodafone nog een kwestie van details
iPhone heel even 'te zien' op Duitse T-Mobile site
iPhone vanaf 1 November in Duitsland te koop
Europese (3G) iPhone wordt maandag aangekondigd
Europese iPhone abonnementen van Vodafone gespot
Ga jij een iPhone kopen?
iPhone laat nog genoeg te wensen over
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.