Entertainment
24 september 2010 - Arjan F Olsder

Europa Steekt Miljoenen in Universeel App Platform

Europa heeft besloten om €10 miljoen euro belastinggeld in een nieuw universeel app platform te steken. Het platform heet Webinos, maar de ontwikkelaars die wij hebben gesproken noemen het platform liever Utopia.

Alle ontwikkelaars zijn het er mee eens. Fragmentatie is een enorm obstakel in de uitrol van mobiele applicaties en games. Klaagden we vroeger bij J2me (java) telefoons over verschillende schermformaten en API’s om deze aan te sturen, moeten we sinds de iPhone voor ieder besturingssysteem ook nog eens in een andere programmeertaal gaan ontwikkelen.

Laten we wel zijn, dit is niet het eerste initiatief. Zo zijn ruim 20 partijen betrokken bij JIL, een app platform dat hier in Nederland onder anderen door Vodafone in de markt wordt gezet. Hoewel JIL ideaal klonk, moeten ontwikkelaars van JIL apps inmiddels ook al meer en meer rekening houden met verschillende schermformaten en interfaces.

Over interfaces gesproken, het EU app platform moet niet alleen op alle mobiele toestellen draaien, maar ook op slimme TV’s en in auto’s. Dat terwijl een groot deel van de auto industrie zich net achter MeeGo heeft geschaard en ook die schermen en interfaces weer totaal anders zijn dan die op mobiele telefoons. Zie je het al voor je? Naar je TV toe lopen om op het scherm een tweet in elkaar te swypen? Één van de grote supporters achter dit platform is het W3C, die jongens van de internet standaarden die iedere browser maker naar eigen hand interpreteert.

Over de auteur: Arjan F Olsder